Банкеръ Daily

Свят

От днес в Сан Марино ще използват "Спутник Лайт" като бустерна доза

От днес властите на република Сан Марино, намираща се в североизточната част на Апенините, изцяло обградена от Италия, започват да ваксинират хората с руската ваксина "Спутник Лайт" като бустерна доза. Това е съобщил официалният представител на  Института по социална сигурност на републиката Франко Кавали.

"Първите ваксинации със "Спутник Лайт" като бустерна доза ще бъдат направени в Сан Марино на 22 декември, като вече са се записали почти 300 човека", казва той.

От Руския фонд за преки инвестиции на 23 ноември съобщиха, че властите в Сан Марино са регистрирали еднокомпонентната ваксина "Спутник Лайт". А до края на ноември са били доставени и първите дози от този препарат.

Още през февруари тази  година властите в Сан Марино сключиха с Руския фонд за преки инвестиции споразумение за доставките на ваксината срещу коронавируса "Спутник V". Това пък позволи още през месец май не само да се имунизира местното население, което наброява малко над 30 хил. човека, но и да се отвори нишата на ваксинния туризъм. Както отбелязва Кавали, към момента на чужденци в Сан Марино са направени 2342 ваксини със "Спутник V". Той подчертава, че за времето, в което се правят ваксинации с руската ваксина "сериозни странични ефекти не са наблюдавани".

Фактът, че "Спутник V" не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата не позволява на жителите на Сан Марино да получават сертификат за ваксинация, който се признава в Италия и други европейски страни. Във връзка с това италианските власти са им дали отсрочка да предоставят справка за ваксината. Съгласно последното постановление на Министеството на здравеопазването на Италия, всички ваксинирани със  "Спутник V" за получаване на ковид сертификат е достатъчно да имат трета доза ваксина на основата на мРНК, към които се отнасят препаратите на фармацевтичните производители Pfizer и Moderna. По думите на Кавали, "към момента в Сан Марино са направени над 5600 бустерни дози, като става дума за  мРНК препарати на Pfizer".

Сан Марино

(San Marino, официално Светлейшата Република Сан Марино (Serenissima Repubblica di San Marino) е една от трите страни в света, които са изцяло обградени от друга страна (единствените други анклави са Ватиканът, обграден от Италия, и Кралство Лесото, обградено от Република Южна Африка). Това е третата най-малка страна на европейския континент, след Ватикана и Монако и петата най-малка страна в света. Сан Марино има силни стопански и етническо-културни отношения с по-големия си съсед. Малката държава се намира близо до брега на Адриатическо море, близо до курортния и пристанищен град Римини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във