Банкеръ Daily

Свят

От днес в Румъния няма Ковид ограничения

Румъния отменя от днес всички ограничения, свързани с пандемията от КОВИД-19, включително изискването за дигитален сертификат за достъп до обществените институции и задължението за носене на защитна маска на закрито и открито, съобщи Ройтерс.

Решението беше обявено във вторник от министъра на здравеопазването Александру Рафила.

Отмяната на мерките е следствие от решението на коалиционното правителство да не удължава повече националното състояние на тревога - две години, след като пандемията за първи път удари Румъния.

Страната остава на предпоследно място в ЕС по отношение на ваксинационното покритие на населението с малко под 42 процента напълно ваксинирани жители в резултат на недоверие към държавните органи и слаба информираност за ваксините. Пандемията отне живота на 64 094 души от 20-милионното румънско население.

Новозаразените във вторник са 5461, доста по-малко от рекордните 40 018 случаи в началото на февруари.

Другите рестрикции, които ще бъдат отменени, са ограниченията за работното време на магазините, нормите за запълването на капацитета в ресторантите, театрите и публичните събирания, както и задължителните формуляри за локализиране на пътниците.

Правителството няма повече да налага изолация на лицата с положителен тест, а само ще я препоръчва, каза Рафила.

Първоначално той беше препоръчал отмяната на мерките да стане на етапи. Във вторник Рафила препоръча румънците да продължат да носят маски на закрито и да избягват големите струпвания на хора.

Правителството на Република Северна Македония прие предложените през миналата седмица препоръки на Комисията по инфекциозни болести за отпадане на изискването за зелен сертификат при влизане в търговски центрове, за които обаче остава задължително носенето на предпазни маски. Представянето на зелен сертификат остава за влизане в ресторантите и местата за хранене, които са част от търговски центрове. 

Правителството е приело и предложението срокът на свидетелството за преболедуван КОВИД-19 вместо досегашните 45 дни да продължи 6 месеца, отменено е решението, с което бременните жени се освобождават от работа и трудови задължения с физическо присъствие на работното място.

Отменено е и изискването за представяне на зелен сертификат за излизане от територията на Република Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във