Банкеръ Daily

Свят

От днес: Северна Македония е напълно военно интегрирана в НАТО

С подписването на съвместната декларация от страна на командващия Върховното съюзническо командване на НАТО за трансформацията генерал Филип Лавин и началника на Генералния щаб (на Северна Македония) генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски днес официално приключи процесът на военно интегриране на Република Северна Македония в командните структури на алианса, съобщи специално на БТА агенция МИА.

На церемонията за подписване на съвместната декларация във вила Водно присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Стево Пендаровски и министърът на отбраната Радмила Шекеринска.

Президентът Пендаровски каза, че пътят до пълноправно членство в НАТО не е бил лек за Република Северна Македония, но с активирането на поканата за членство държавата е получила по-голяма международна видимост и дипломатически потенциал за реализиране на стратегическите си политически и икономически интереси.

"Предвидимото бъдеще, което осигурява членството в НАТО, е основа за продължаване и на демократичните реформи в страната, което пък води до икономически растеж и по-висок жизнен стандарт на гражданите. В по-тесен военен смисъл имаме полза и от споделянето на знания, генерирани от Съюзническото командване за трансформация, както и от разширените възможности за изпращане на кандидати за образование и обучение в другите членки на НАТО. Експертизата, която получаваме от по-старите членки, е от съществено значение за по-нататъшно трансформиране на нашата система за сигурност и отбрана. В този контекст сме благодарни на САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Турция, както и на другите членки на Алианса за двустранното сътрудничество и помощ", заяви Пендаровски.

Генерал Филип Лавин поздрави страната за бързото и успешно завършване на военното й интегриране в алианса, подчертавайки, че Северна Македония може да разчита на солидарността и подкрепата на съюзниците от НАТО.

"Разширяването на НАТО се доказа като ефикасен механизъм за поддържане на дългосрочна стабилност и сигурност. Днес изразяваме благодарност на Северна Македония за приноса за стабилността в Югоизточна Европа и НАТО. Подписването на съвместната декларация представлява не само значителен успех за въоръжените сили на Северна Македония, а и потвърждава укрепването на Северна Македония като сигурен и значим партньор на Алианса", заяви Лавин.

Министърът на отбраната Шекеринска каза по повод подписването на съвместната декларация, че "днес сме в края на пътя от хиляда мили, започнал преди 30 години, но и тръгваме по нов път за цялостна модернизация на армията".

"Показваме, че нашето членство в НАТО не беше само политическо решение, а резултат от големи реформи. Успяхме да постигнем тази цел 19 месеца след подписването и това е най-бързата военна интеграция в алианса", заяви Шекеринска.

Генерал-лейтенант Гюрчиновски подчерта на подписването, че днес успешно завършва интеграционният процес, който на практика отразява продължилата три десетилетия упорита работа на държавата и армията.

Завършването на процеса на военна интеграция в НАТО е доказателство за ангажимента на министерството на отбраната и армията на Република Северна Македония към изпълнението на поставените цели чрез процесите на трансформация в министерството на отбраната и армията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във