Банкеръ Daily

Свят

От днес СЕТА влиза в сила

Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА) влиза в сила днес.

Документът беше одобрен от страните членки в рамките на Европейския съвет и гласуван от Европейския парламент. Той ще влезе в сила окончателно след ратифицирането му от парламентите на всички държави от общността.

Пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис определи споразумението като "крайъгълен камък" в търговската политика на ЕС.

Споразумението ще доведе до отпадане на 98% от тарифите, които сега бизнесът плаща в процеса на вноса и износа между ЕС и Канада. Освен това фирми от ЕС ще могат да кандидатстват за договори с обществено финансиране в Канада. Очаква се и по-значима част от придобитите в ЕС квалификации да бъдат признавани и в северноамериканската държава.

СЕТА ще позволи на фирмите да си спестят 590 милиона евро от мита. Особено голяма полза ще имат по-малките дружества, те ще спестяват време и пари като избягват дублиращите се изисквания за изпитване на продуктите, дългите митнически процедури и скъпоструващите правни разноски, припомня БНТ.

Българското правителство подкрепи споразумението, като ключов момент е ангажиментът на Канада да премахне визовия режим за български граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във