Банкеръ Daily

Свят

От днес - още по-тежки ограничения в Гърция

От днес в Гърция е в сила ограничение за придвижването на гражданите от 21 ч. вечерта до 5 ч. сутринта до абсолютно необходимите излизания от дома в рамките на затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде АНА-МПА.

Причините, поради които на гражданите е разрешено да се намират извън дома си в този интервал, са за отиване или връщане от работа, изключителни здравословни причини или разхождане на домашни животни на близко разстояние от дома. И за през нощта остава изискването жителите на Гърция да изпращат есемес с причината за напускането на дома си.

От днес всяка обществена или частна организация трябва да има във всеки момент разчет на най-необходимия персонал, както и на служителите, които работят дистанционно.

На телевизионните канали се препоръчва да ограничат до минимум броя на водещите на предаванията и на поканените гости в студиото.

През нощта се позволява доставката на стоки по домовете, както и работата на ресторантите, които продават храна за вкъщи. Взимането на храна от заведение обаче не е самостоятелна причина за излизане, а се разрешава само в рамките на другите основателни причини.

Забраняват се ловът и любителският риболов.

Разрешено е индивидуалното спортуване, но не и спортът в спортни дружества.

Придвижването към и от работното място в работно време се извършва със съответното удостоверение, издадено от работодателя.

В дневните часове - от 5 ч. сутринта до 21 ч. вечерта, излизането от дома се разрешава само по следните причини: придвижване до аптека, за посещение на лекар или болница, когато това е препоръчано след съответна комуникация със здравното заведение, придвижване до магазин за стоки от първа необходимост, когато не е възможна своевременната им доставка, придвижване до държавна или общинска служба, когато е необходимо по неотложна нужда и не е възможно предоставяне на услугата по електронен път или по телефона, както и отиване до банков клон, когато трансакцията не може да бъде осъществена дистанционно. Разрешава се излизането и за предоставяне на помощ на хора в нужда, за осигуряване на превоз на съпруг/съпруга или роднина от първа степен до работното място, когато има необходимост, както и за водене на дете на училище.

Сред другите уважителни причини за излизане е посещение на погребение при условията, предвидени в закона.

От понеделник супермаркетите ще затварят в 20,30 часа, а не в 21, както досега. В събота работното им време се ограничава до 20 ч., а в неделя няма да работят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във