Банкеръ Daily

Свят

От днес облекчават мерките в Сърбия

От днес сърбите на възраст над 65 години ще могат да излизат навън за един час дневно, отварят се и фризьорските и козметичните салони и залите за фитнес, но при запазване на специалните мерки за лична защита, пише в. "Неделник".

Всички обекти, които подновяват работа, са длъжни да спазват задължителните предпазни мерки - маски, ръкавици, дезинфекционни средства. Дейността в тези обекти ще се извършва само по предварително запазени часове, за да се избегне събиране на голям брой хора в затворени помещения.

Забраната за движение е в сила от 18 часа, а по време на полицейския час могат да излизат само хора над 65-годишна възраст и то само за един час и на разстояние най-много 600 метра от жилището си. Според взетото по-рано решение на правителството за облекчаване на мерките срещу коронавируса от днес започват работа и пазарите на закрито.

Събрани са 60 хиляди подписа за забрана на риалити програмите по време на извънредното положение, съобщава в."Данас". Сдружение за защита на конституционността и законността ще предаде днес на правителството петиция с 60 хиляди подписа, с която се настоява за спиране на заснемането на реалити програми, а телевизиите с национално покритие да излъчват от 8 до 22 часа минимум един час научно-образователни програми, един час културни програми, един час документални филми, половин час детски програми и половин час програми за малолетни.

В петицията се казва, че при извънредното положение забраната за събиране е важала за парламента, на журналистите в един момент е била отнета възможността за директни интервюта, гражданите са били масово арестувани за неспазване на мерките срещу коронавируса. Забраната очевидно не е важала само за телевизии Пинк и Хепи, в които по време на пандемията са продължавали да влизат участниците в различни риалити програми, подчертава сдружението.

Избори в Сърбия ще има възможно най-скоро, след като се създадат условия за това, казва в интервю за в. "Политика" външният министър Ивица Дачич.

Изборите бяха насрочени и предизборната кампания започна, но беше спряна заради опасността от коронавируса. Наше конституционно задължение е да продължим изборния процес, щом се създадат условия, казва Дачич в отговор на въпрос дали са верни спекулациите, че гражданите на Сърбия ще гласуват в края на юни. Дачич потвърди, че над 10 хиляди сръбски граждани са се върнали от различни страни по света с помощта на държавата. Около половината от тях са били транспортирани с чартърни полети, а другите организирано с автомобили и автобуси с разрешение на държавите, през които са преминавали. Правителството вече е решило да спре хуманитарните полети на Ер Сърбия, казва външният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във