Банкеръ Daily

Свят

От днес китайците могат да имат второ дете

В Китай от днес е в сила закон, с който се разрешава на всички семейства в страната да имат две деца.

Още през октомври стана ясно, че управляващата партия подготвя промени, с които ще позволи на всички семейства да имат по две деца. Причината е застаряващото население на Китай. Остава в сила обаче забраната за други деца. 

Спорната политика беше въведена през 1979 година, за да намали темпа на раждаемост и да забави ръста на населението. Тя е предотвратила около 400 милиона раждания от 1979 година. Преди промяната двойките, които нарушаваха ограниченията, подлежаха на наказание: глоба, загуба на работа и принудителен аборт.

В някои китайски провинции през годините бяха въведени облекчения, след като социолози и демографи изразиха притесненията си от увеличаването на социалните разходи и липсата на работна ръка.

Комунистическата партия започна официална промяна в политика преди две години, позволявайки на някои двойки да имат две деца - ако някой от техните родители е единствено дете, а за семействата на село - ако първото дете е момиче.

В момента населението на Китай е около 1,3 милиарда души. Според данни на ООН до 2050 година в комунистическата страна ще има близо 440 милиона души на възраст над 60 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във