Банкеръ Daily

Даниъл Фрийд:

От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

Даниъл Фрийд

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия. За това предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник държавен секретар на Съединените щати - по европейските и евразийските въпроси от 2005 до 2009 г., и почетен сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон. 

"Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва "маскировка" и натиск да накара Запада да приеме руски контрол върху Украйна и връщане на руския контрол върху други държави от Централна и Източна Европа. Не трябва да го позволяваме. Трябва също да сме готови да работим и да преговаряме с Русия, ако Путин иска да се решават истински проблеми на сигурността, а не за тези, които си измисля. Ето защо трябва да сме едновременно твърди и склонни на разговори с руснаците. 

Първият измислен проблем е, че разширяването на НАТО по някакъв начин застрашава Русия. Няма такова нещо. След присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към НАТО през 1997 година Съединените щати започнаха да изтеглят силите си от Европа, а не да увеличават контингента си. Разширяването на НАТО направи Европа толкова стабилна, колкото не е била през целия ХХ век. Вторият измислен от Путин проблем е, че някак си Украйна не съществува като държава. Казва, че украинците не заслужават своя държава и че са част от Русия. И че ако Украйна въобще съществува отделно, ще е като малък брат, който признава контрола на Русия. Украинците не са съгласни. Те доказаха, че са държава, и опитите на Путин да елиминира Украйна като такава са част от тъмната страна на руското империалистическо мислене. Това също е измислен проблем. Измислен проблем е още, че Съединените щати са отговорни за това, че украинците се съпротивляват срещу руския контрол. Украинците го правят, защото вярват в своята държава не по-малко, отколкото българите вярват в България.

Съединените щати заявиха, че ако Русия прояви нова агресия срещу Украйна, отговорът ни ще бъде засилване на силите ни в държавите от източния фланг на НАТО. От България зависи дали тя ще е сред тях. Важно е какво България иска. Няма да разполагаме нищо в България, без тя да го одобрява. Но администрацията на Байдън обяви вече, че ще работи в тази посока, ако е необходимо, и ще се консултира с НАТО и с всички държави от Букурещката деветка". 

По думите му САЩ вече са направили своето контрапредложение към Русия - обсъждане на ограничаване на въоръжението и прозрачност при ученията. По всичко личи, че Русия ще продължи да поддържа твърдия тон и ограничен военен конфликт е много вероятен в краткосрочен план. 

"По време на преговорите Западът трябваше да реши дали да запази позицията си за сигурността и суверенитета на всички държави, които се появиха след разпадането на Съветския съюз, или да приемем исканията на Путин за руска доминация. В случая съюзниците останаха непоклатими. Трябва да очакваме провокациите на Путин да продължават, което означава, че ще се изправим и пред още по-трудни изпитания". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във