Банкеръ Daily

Свят

От 1 октомври влизаме във Великобритания само със задграничен паспорт

Освен придобилите статут на уседналост или временен статут на уседналост, с лична карта във Великобритания ще бъдат допускани и тези граждани, които са подали заявление за статут по Схемата за уседналост.

Гражданите на Европейския съюз от петък няма да могат да влизат във Великобритания с националните си лични карти и ще трябва да представят паспорта си на границата. В петък влезе в сила промяна на правилото, което приравнява жителите на ЕС, Европейското икономическо пространство  и Швейцария с граждани на трети страни. 

По данни на посолството ни в Лондон, освен придобилите статут на уседналост или временен статут на уседналост, с лична карта във Великобритания ще бъдат допускани и тези граждани, които са подали заявление за статут по Схемата за уседналост, но още не са получили решение от компетентните власти.

Новите правила не се прилагат за граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария, живеещи в Обединеното кралство, които преди 30 юни тази година са успели да кандидатстват за пълно или частично право на пребиваване. Те ще могат да влязат в Кралството с националната си лична карта до 31 декември 2025 г. Към края на август тази година са издадени около 5,4 милиона такива разрешителни.

С лична карта до Великобритания ще могат да пътуват и гражданите, на които правото да пътуват с такъв документ до Великобритания е гарантирано със Споразумението за оттегляне, като например погранични работници и граждани, пристигащи в страната на планово лечение със съответния документ (удостоверение S2), издаден от НЗОК.

На 23 юни 2016 г. Обединеното кралство проведе референдум относно членството си в Европейския съюз (ЕС). Гражданите изразиха волята си страната да напусне ЕС с резултат от 52 % на 48 %. На 24 декември 2020 г. ЕС и Обединеното кралство постигнаха съгласие по споразумение за търговия и сътрудничество, уреждащо бъдещите им отношения. На 29 декември 2020 г. всички 27 държави членки одобриха споразумението.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във