Банкеръ Daily

Свят

От 1 юни започва третата фаза на излизане от изолацията в Португалия

Преминаването на работници и стоки е разрешено през сухопътната граница на Португалия с Испания, но тя е затворена за туристи поне до 15 юни.

Португалия навлиза в третата фаза от поетапното излизане от социалната изолация, започнало на 4 май, съобщава Ройтерс. И в този период обаче някои ограничения ще останат в столицата Лисабон заради съществуващи локални огнища на зараза в предградията и в промишлените хъбове.

От 1 юни моловете, детските центрове, киносалоните, театрите, други културни обекти, както и спортните зали, ще отворят врати в по-голямата част от страната, но при спазване на ограничения в капацитета на прием. Разрешение са само събиранията на до 20 души. По отношение на ресторантите пък ще се отмени изискването да са пълни на 50%, което беше въведено от 18 май.
Но в Големия Лисабон - самата столица и предградията и околните градчета, ще се разрешава събиране само на до 10 човека, а моловете ще останат затворени поне до четвъртък, съобщават от агенцията.

Португалия ще отвори плажовете си на 6 юни, това обяви премиерът Антониу Коща. Той призова гражданите да инсталират на мобилните си телефони апликация, която ще им позволи да проверят дали има свободни места на плажовете, които искат да посетят. Според въведените в страната нови правила, плажуващите трябва да са на разстояние 1.5 м един от друг, шезлонгите може да бъдат наемани само за половин ден, а груповите спортове остават забранени. Полицията няма да следи за спазването на изискванията по плажовете, заяви премиерът и призова гражданите да спазват правилата.

Преминаването на работници и стоки е разрешено през сухопътната граница на Португалия с Испания, но тя е затворена за туристи поне до 15 юни. Граничен контрол се прилага от 16 март. Понастоящем няма изискване пристигащите да влизат в карантина, освен на Азорските острови.

Има притеснения и относно локални огнища на зараза в бедните части на предградията на Лисабон, като например квартала Ямайка, където самите жители призоваха за затваряне на местните кафенета и за блокиране на района сред рязко увеличаване на случаите на инфекция.

Досега в Португалия има 31 946 случая на заразени хора и 1386 смъртни случая.

В средата на май Европейският съюз призова да се отворят вътрешните граници и да се възобновят пътуванията, но препоръча външните граници да останат затворени до средата на юни. Пътуването през Шенгенското пространство е ограничено. Почти всяка държава има свои собствени правила и свой график за повторно отваряне за туристите, различен както от нейните съседи от ЕС, така и от други страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във