Банкеръ Daily

Свят

Освободиха Стефан Льовен от длъжността премиер на Швеция

Социалдемократът Стефан Льовен е освободен от длъжността премиер на Швеция и сега оглавява преходно правителство. Това е съобщил самият политик на пресконференция в сряда, след като е подал на председателя на Риксдага Андреас Норлен заявлението за оставката си.

"Аз бях при председателя на парламента и го помолих след прекараните над седем години на поста премиер да бъда освободен. Аз също така го помолих да бъда освободен и от длъжността член на парламента“, е отбелязал Льовен. „Аз току-що оглавих преходното правителство".

"Изкарах седем фантастични години", е казал Льовен. Той е добавил, че едва ли ще напише мемоари, но ще се заеме с изграждане на сауна в Ерншьолдсвик.

Льовен, който е на 63 години, е премиер на скандинавската страна от 2014 година.

Припомняме, че на 22 август Льовен, който ръководи също така  Cоциалдемократическата работническа партия на Швеция, обяви своето намерение да подаде оставка. Конгресът на партията избра на 4 ноември министъра на финансите Магдалена Андерсон за лидер на социалдемократите вместо Льовен. Тя бе единствен кандидат за лидерския пост.

Сега на Андреас Норлен му предстои да проведе разговори с представителите на парламентарните партии, за да си изясни дали те ще приемат Андерсон като нов премиер, и да подготви предложение за кандидатурата на новия председател на кабинета.

Магдалена Андерсон /на 54 години/ може да стане първата жена на този пост в Швеция. На  3 октомври 2014 годинаа Андерсон зае поста на министър на финансите на Швеция в правителството на Стефан Льовен, като стана и първата жена на този пост в историята на скандинавската страна. Председателката на Партията на центъра Анни Льоф вече заяви, че нейната партия няма да възрази на тази кандидатура.

Редовните парламентарни избори в Швеция трябва да се състоят през септември догодина.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във