Банкеръ Daily

Свят

Осъдиха Навални да плати 1,4 млн. долара заради негово разследване

Путин и Евгений Пригожин

Руски съд в понеделник осъди лидера на опозицията Алексей Навални и неговата съмишленичка Любов Собол да платят 1,4 милиона долара обезщетение за нанесени щети на компания, контролирана от топ съюзник в Кремъл, предаде БГНЕС.

През февруари Фондът за борба с корупцията (ФБК) на Навални огласи разследване, критикуващо фирма за зареждане на училища с храни за качеството на доставките.

Позовавайки се на бивш служител на компанията, ФБК заяви, че фирмата е контролирана от бизнесмена Евгений Пригожин, който е близък с президента Владимир Путин и е под санкции на САЩ.

„Значи те отровиха децата в училищата и детските градини“, каза Навални, който е най-видния критик на Путин.

"Случаите на дизентерия бяха документирани. Но ние трябва да плащаме", каза Навални в публикация в Инстаграм в понеделник.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви, че той и Собол - адвокатка, на която тази година беше забранено да се кандидатира за московския парламент – както и ФБК трябва да платят приблизително по 29 милиона рубли на фирмата "Московский школник".

На опозиционния фонд беше наредено също да оттегли разследването. Ярмиш заяви, че ще обжалва решението на съда. Властите постоянно засилват натиска върху Навални и неговите поддръжници през последните няколко месеца.

43-годишният критик на Кремъл помогна за организирането на големи протести срещу правителството миналото лято, когато десетки хиляди излязоха на улиците на Москва, за да поискат честни избори.

Властите предприеха брутални контрамерки и осъдиха няколко души на затвор между две и пет години. Още няколко са в подсъдими.

През август срещу фондацията на Навални започна разследване за пране на пари, като обвинението е, че борецът срещу корупцията взимал пари като дарения, с които се сдобивал незаконно.

Този месец ФБК беше обявена за "чужд агент", а офисите на Навални многократно стават обекти на действия на правоохранителните органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във