Банкеръ Daily

"Black Lives Matter":

Осъдиха на 22.5 години затвор полицая, убил Джордж Флойд

Протестите в солидарност с убития Джордж Флойд

Oсъдиха бившия полицай от Минеаполис Дерек Шовин на 22 години и половина затвор за убийството на Джордж Флойд, което разпали миналогодишните протести в САЩ под наслова "Black Lives Matter". Съдът не постанови максималната присъда от 40 години лишаване от свобода. 

Решението на съда идва, след като видеозапис разкри как Шовин е убил тъмнокожия Флойд чрез задушаване, стъпвайки върху неговия врат. Видеото показа как в продължение на 9 минути и 29 секунди Флойд бе притискан към земята от коляно в полицейска униформа - и накрая почина, тъй като нямаше достатъчно въздух.

Последвалите протести, водени от движението Black Lives Matter, поискаха реформа на полицията в Съединените щати.

Прокурорите по делото искаха Шовин да изтърпи 30-годишна присъда, докато защитата му настояваше просто за пробация.

Американските медии съобщават, че при определянето на присъдата е взето предвид, че Шовин злоупотребява със служебното си положение, доверие и власт като полицай. В съдебното решение е записано, че той се е отнесъл към жертвата си с особена жестокост. Взето е предвид също, че престъплението е извършено заедно с група от най-малко трима колеги полицаи. Споменава се също, че убийството е извършено в присъствието на деца. 

На базата на законодателството в щата Минесота убиецът всъщност ще прекара зад решетките най-вероятно 15 години.

Трима от колегите на бившия полицай Шовин очакват процес по свързаните със случая наказателни обвинения в щата Минесота. Делата ще започнат през март следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във