Банкеръ Daily

Свят

Осъдиха дъщерята на Робърт Максуел за сексуални престъпления

Джефри Епстийн и Гилейн Максуел

Дъщерята на медийния магнат Робърт Максуел, Гилейн - известна светска личност и богата пътешественичка, много близка до властимащите - беше призната за виновна в САЩ за поредица сексуални престъпления, предадоха световните агенции.

Гилейн Максуел беше осъдена по пет от повдигнатите й шест обвинения. Подсъдимата пледираше невинна по всички обвинения.

След петдневни заседания съдебните заседатели постигнаха единодушие за това, че Гилейн Максуел е доставяла непълнолетни момичета на бившия си партньор Джефри Епстийн, който ги подлагал на сексуално насилие. Максуел ще бъде съдена отделно по две обвинения в лъжесвидетелстване.

Обвинението, по което вече е осъдена, беше изградено върху показанията на четири от жертвите, две от които са били едва 14- и 15-годишни по време на събитията. Те разказаха, че били заговаряни от сводници, включително Максуел, близо до училищата им или на работните им места. После - примерно след посещение на кино или съвместно пазаруване "като приятелки", били убеждавани срещу няколкостотин долара да направят масаж, представян като несексуален, на влиятелен нюйоркчанин, готов да им осигури кариера.

Максуел може да получи присъда до 70 години затвор, след като съд в Ню Йорк я призна за виновна в трафик на непълнолетни момичета, с каквито снабдявала от 1994 до 2004 г. Епстийн - някогашен неин любовник, който се самоуби в затворническата си килия през 2019 г.

Призната бе също за виновна в търговия със сексуални услуги и сговор. Още не се знае кога ще бъде произнесена присъдата.

Елегантната късо подстригана брюнетка бе описана от ФБР и федерални прокурори в Ню Йорк като "долна жена", обиграна в изкуството на "манипулацията", и "изтънчена хищница" - ключов елемент от системата, разработена от нейния приятел, милиардера Джефри Епстийн.

Гилейн Максуел е родена в Мезон-Лафит край Париж на 25 декември 1961 г. в семейството на французойката историчка Елизабет Мейнар и британския парламентарист и медиен магнат Робърт Максуел. Възпитана в свръхпривилегировани среди в Оксфорд, тя следва в престижния университет и работи рамо до рамо с баща си до смъртта му през 1991 г., когато той пада от борда на яхтата си при обстоятелства, неизяснени и до днес.

После заминава за САЩ, където започва нов живот в светските среди - във висшето общество на Ню Йорк. Малко след като е навършила 30 години, среща там 8 години по-възрастния финансист Епстийн. 

Смята се, че Гилейн Максуел е сред приближените на принц Андрю - втория син на кралица Елизабет Втора - също обвинен по граждански иск в Ню Йорк в сексуални престъпления отпреди 20 години срещу непълнолетна тогава американка.

С оглед на тройното й гражданство - френско, британско и американско - властите в САЩ системно отхвърляха нейните молби за освобождаване под гаранция поради опасения, че може да избяга в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във