Банкеръ Daily

Свят

Осъдиха България в Страсбург заради закона й за СРС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе днес по иск на български жалбоподатели, свързан с прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) в България.

По делото "Екимджиев и други срещу България", заведено по жалба на адвокатите Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов, ЕСПЧ постановява единодушно, че е имало нарушение на член 8 (право на зачитане на личния живот и кореспонденция) от Европейската конвенция за правата на човека по отношение на прилагане на тайно наблюдение (проследяване); и нарушение на член 8 по отношение на запазването и достъпа до събрани чрез СРС съобщителни данни.

ЕСПЧ решава, че българското законодателство в посочената област не отговаря на изискването за качество и не може да ограничи проследяването само до съответната необходимост. Сходни са заключенията по повод законодателството за съхранение и достъп до събраните данни от прилагане на СРС.

Решението на ЕСПЧ предвижда изплащане на обезщетения за общо 3290,69 евро на ищците. Съдът постановява да бъдат променени законите, които не съответстват на изискванията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във