Банкеръ Daily

Свят

Осъдиха "Африканския Пиночет" за престъпления срещу човечеството

Бившият диктатор на Чад Хисен Хабре, наречен "африканският Пиночет" бе осъден в Сенегал  за престъпления срещу човечеството, предаде Би Би Си. 

Хабре е признат за виновен за престъпления срещу човечеството, изнасилване, принудително поставяне в робство и отвличане, както и че е заповядал убийството на 40 хиляди души по време на управлението си между 1982 и 1990 г.

Според международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ Хабре е първият осъден бивш държавен глава на континента и за първи път съд на една държава завежда дело срещу бивш държавен глава на друга.

Хабре оглавява бунтовническата групировка "Въоръжени сили на Севера" и става президент през 1982 г. Тогава елиминира поста министър-председател и започва чистка срещу враговете си. По време на неговата диктатура загиват близо 40 000 души, а над 200 000 са измъчвани. 

На 15 август 2008 г.  Хисен Хабре е осъден заедно с още 11 души на смърт за престъпления срещу държавата. Сред осъдените е и племенник на сегашния президент на Чад. От 1990 г. той живее в Сенегал заедно със семейството си в един от богатите квартали на столицата Дакар. Хабре носи със себе си 12 млн. долара, които е изтеглил от националната банка. В продължение на 23 години той се радва на хубав живот в Дакар, след като успява да си купи благоразположението на политици, журналисти и влиятелни членове на "Мюсюлманско братство".

Правозащитници коментираха, че по време на делото в Сенегал бившият диктатор не изглеждал изплашен или развълнуван, а лицето му било частично скрито от тюрбан и слънчеви очила. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във