Банкеръ Weekly

Между приятели

Остър сблъсък между Рим и Париж

"Акуариус" така и не акостира в Италия.

По-малко от десет дена след формирането си новото италианско правителство, което е определяно като популистко и евроскептично, влезе в остър сблъсък с проевропейските управляващи във Франция. Поводът бе критиката, която Париж отправи към него заради решението му да не допусне в своите пристанища кораб с мигранти. Зад сблъсъка обаче прозира желанието на новите управляващи в Рим да покажат, че вече няма да се съобразяват със старите правила.

Всичко започна с отказа на Италия да пусне на своя територия 629-те мигранти, които корабът "Акуариус" на организацията "SOS Медитеране" бе спасил край бреговете на Либия  с аргумента, че трябва да бъдат приети от Малта. След като и Малта отказа, Испания се съгласи да приеме плавателния съд, за да бъде избегната хуманитарна катастрофа.

Френският президент Еманюел Макрон, който бе разкритикуван от италианските власти, че не е предложил "Акуариус" да акостира във френско пристанище, наруши мълчанието си по темата по време на правителствено заседание на 12 юни. Той порица "цинизма и безотговорността на италианското правителство". Преди това говорител на партията на Макрон "Република, напред!" Габриел Атал заяви, че "поведението на италианския кабинет предизвиква погнуса".

Рим отговори с декларация, в която се казва, че "Италия няма да приема лицемерни уроци от страни, които по въпроса за миграцията винаги са предпочитали да се обръщат на другата страна", и предупреди, че планираната за 15 юни среща между премиера Джузепе Конте и Еманюел Макрон може и да не се състои. Междувременно италианското външно министерство извика за обяснение френския посланик в Рим, а визитата в Париж на новия финансов министър Джовани Триа, който трябваше да обсъди реформите в еврозоната с френския си колега Бруно Льо Мер, бе отменена.

Докато се караше с Франция обаче, Италия получи подкрепа от Унгария. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че италианското решение е "велик момент, който наистина може да доведе до промяна в европейската миграционна политика".

Действията на Рим действително могат да бъдат разчетени като послание към Брюксел преди насрочената за 28 юни среща на върха, че Италия гледа сериозно на промяната на правилата за приемане на мигранти. В същото време те са индикация за методите, към които смята да се придържа новият италиански вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини. Салвини, който е лидер на едната от двете коалиционни партии в правителството - Северната лига, обяви решението си да затвори пристанищата на 10 юни, неделя, в момент, в който 7 млн. италианци гласуваха на местни избори в 761 населени места.

Случилото се подсказва и кой реално командва в Рим. Италианските медии съобщиха, че премиерът Джузепе Конте е бил "информиран" за решението на Салвини лично от него, когато кацнал в италианската столица след срещата на Г-7 в Канада.

Когато новото италианско правителство встъпи в длъжност, големият страх на Брюксел бе, че то ще използва заплахата за оттегляне от еврозоната с цел извиване на ръце. Кабинетът на Конте официално се отказа от напускането на общата европейска валута, но събитията около кораба "Акуариус" показаха, че неговият истински лидер Матео Салвини разполага с повече от едно оръжие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във