Банкеръ Daily

Свят

Остър недостиг на шофьори на камиони и в Испания

Испания е пред криза заради недостига на шофьори на камиони. Ако не се вземат спешно мерки, които да привлекат млади хора на работа, от бранша се опасяват, че през следващите три години вакантните места ще бъдат повече от 15 000, съобщава БНР.

Средната възраст на шофьорите на камиони в Испания е над 40 години. Много от тях са наследили професията от бащите си, но сега младите категорично отказват да работят това. Причината са ниското заплащане и условията на труд.

„В крайна сметка наблюдаваме силна конкуренция между транспортните компании, които си крадат шофьорите, за да могат да продължат да работят. Проблемът съществува от години, но сега е крайно изострен“, казва Хосе Мария Кихано, генерален секретар на Испанската конфедерация на товарния транспорт.

По техни данни в Европа сега са нужни 400 000 шофьори, за да покрият настоящите нужди на компаниите работодатели, но такива все по-трудно се набират. Според самите шофьори основният проблем дори не е в заплатите, а в условията на работа, които те държат по 20 дни далеч от семейството. Затова и транспортният сектор е един от малкото все още не са феминизирани. Едва един на всеки шест камиона в страната се управлява от жена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във