Банкеръ Daily

Свят

Остров Тасмания впечатлява с природни чудеса и странни животни

Хобарт е главният град на островния щат Тасмания. Разположен е в красив залив около устието на река Деруент.

Светът е голям и изненади дебнат пътешественика отвсякъде. Една от тях е Тасмания - австралийски остров и щат на границата между Тихия и Индийския океан.

Наречен е така на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го на днешния ден през 1642 година. Името, което Тасман дава на острова тогава, е Земя Ван Димен или Земя на Ван Димен - губернатора на Нидерландска Индия по това време. Съвременните австралийци го наричат още Ябълковия остров.

Островът е посещаван от експедициите на Джеймс Кук (английския мореплавател, пътешественик и изследовател), Д'Антъркасто и Дюмон Дюрвил (френският мореплавател, океанограф, офицер от военноморския флот, учен). На север от Тасмания са островите Кинг и Фърно.

Остров Тасмания има площ от 67 000 кв. км и предимно планински и хълмист релеф с най-висока точка връх Оса (1610 метра). Климатът е умерен и влажен, а на север - със субтропични елементи. На Тасмания живеят редица животински и растителни ендемити, който могат да се срещнат само тук. Голяма част от биоразнообразието е унищожено след заселването на европейци. Местното население е напълно унищожено през 19 век. В края на 1836 г. белите заселници организират акции за избиване на местните аборигени. От тях остава само едно живо момиченце, което било наречено Лала Рук и държано като атракция. Тасманийците са били представители на австралоидна раса, тасманийски расов тип.

Остров Тасмания попада в зоната на смесените гори. По-голямата част от нея е в умерения климатичен пояс, където зимата е мека, лятото - прохладно, а валежите са между 500 и 1000 милиметра. Преобладават кафявите горски почви, върху които растат вечнозелен бук, евкалипти, акации и други. Интересни представители на животинския свят са ехидната и тасманийския дявол.

Административният център на щата Тасмания е град Хобърт с население от над 219 000 жители. Друг по-голям град на острова е Лонсестън в северната му част.

По-голямата част от населението на Тасмания е ангажира­но в селското стопанство. Развива се жи­вотновъдството - за месо, мляко, масло, вълна, яйца (говеда, овце, птици). Отглеждат се много плодове - ябълки, круши, портокали, лимони, банани, грозде, праскови, маслини и други. Заради изобилието от ябълки Тасмания отдавна е известна като Островът на ябълките. Голяма част от плодовете се изнасят както в прясно, така и в преработено състояние.

Край устието на най-голямата река - Деруент, в югоизточната част на острова, е разположена столицата на щата - град Хобърт (Hobart), един от най-старите австралийски градове и главно пристанище на Тасмания. Разположеният в красивия залив град е основан е през 1803 година. В него преобладават ниските сгради, има много увеселителни заведения. Ежегодно В Хобърт се провежда един от най-големите голф турнири.

В града е роден Ѐрол Лѐсли Флин (Errol Leslie Flynn) - австралийски киноактьор, режисьор и сценарист от ирландско-шотландски произход. Той е холивудска филмова звезда и секс-символ от 30-те и 40-те години на ХХ век.

Откривателят на острова Абел Янсзон Тасман (на нидерландски: Abel Janszoon Tasman) е нидерландски мореплавател, пътешественик-изследовател и търговец. Много добре познат от дългото си пътуване през 1642-1643 и 1644 г. в служба на Нидерландската източноиндийска компания. Пръв открива Земя Ван Димен (сега остров Тасмания), Нова Зеландия и остров Фиджи през 1643 година. През 1644 г. пръв посещава северните и северозападни брегове на Австралия до залива Карпентария. Абел Тасман е този, който доказва, че Австралия е единен масив от суша.

Facebook logo
Бъдете с нас и във