Банкеръ Daily

Свят

Остров Крит пази дворцовият комплекс на легендарния цар Минос

Тореадор - възстановена фреска в дворцовия комплекс в Кносос

Топлите дни и почивните дни подканят да тръгнем на път. Най-близката и позната дестинация е  континентална Гърция и множеството й острови, разпръснати из Средиземно море.

Сред най-привлекателните места е Крит - една от тринадесетте административни области на Гърция. Но, и най-големият гръцки остров с площ от 8336 кв. км, и петият по големина в Средиземно море, като на него е най-южната точка на Гърция. Населен е с над 600 000 гърци.

Най-големият град на острова е Ираклион, който е и столицата. Разположен е от северната страна на острова на брега на Егейско море. Населението му е 140 730 души. Известен е с маслодобива си, развития туризъм и богатата винарска история.  Има пристанище, аерогара (носеща името на Никос Казандзакис), археологически музей и военноморска база. Ираклио е град с дълбоки корени в историята, за което свидетелстват множеството исторически и археологически паметници във и около него. До Ираклио се намират руините на Кносос- най-големият археологически обект на остров Крит, един от политическите и културните центрове на минойската цивилизация наред с Фест и Малия и в един период - главен сред тях.

Други важни градове на острова са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра. Голям брой туристи посещават дестинации като Кносос, Фестос, Гортина, венецианската крепост в Ретимно, планинското дефиле Самария и други.

Крит има важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км от Европа, 175 км от Азия км и 300 км от Африка. Населяван от древни времена, той разполага с многообразни исторически и географски забележителности, поради което островът е известна туристическа дестинация. Минойската цивилизация (2600-1400 пр. Хр.), зародила се и развила се на Крит, е считана за една от първите големи европейски цивилизации. Нейните паметници и днес могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Петрас, Русолакос, Фестос, Гортина и други. През Средновековието островът е част от Венецианската република. Крепостни стени и сгради, построени по времето на владичеството на тази средиземноморска държава, днес са запазени в градовете Ираклион, Сития, Ханя, Ретимно.

На остров Крит от около средата третото хилядолетие пр. Хр. се развива най-древната европейска цивилизация - минойската. В продължение на дванайсет века минойците издигат великолепни за времето си крепостни градове. Едни от известните днес дворцови центрове са Кносос, Фестос, Маля и Закрос. По всяка вероятност край на развитието на минойската цивилизация е сложило избухването на вулкана на о. Санторини около 1450 г. пр. Хр.  

Началото на минойската епоха съвпада с това на бронзовата епоха. Съществуват различни мнения за появата на минойците, като най-подкрепяна е теорията, че те пристигат на о. Крит от Мала Азия около 2600 г. пр. Хр. Предполага се, че те са индоевропейци, но тази теза не може да бъде доказана. Благодарение на информацията от археологическите разкопки днес се знае, че минойците били богата народност, при която изкуството и икономиката процъфтявали.

От всички гръцки острови, Крит е най-близо до Северна Африка. Той е продълговат с дължина от изток на запад 260 км и ширина, която варира от 12 до 58 километра. Бреговете му са силно разчленени, като в тях са оформени дълбоки заливи - Кисанос, Ханя, Суда, Мирабелос на северното крайбрежие, а на южното е широкият и отворен към Средиземно море залив Месара. Полуостровите са дълбоко вдадени в морето - Родопос, Акротири, Сидерос.

Остров Крит има планински релеф с четири ясно оформени масива. От запад на изток те са: Лефка Ори (връх Пахнес - 2453 м), Ида (тук е най-високата точка на острова, връх Иди или Псилорити - 2456 м), Дикти (2418 м) и Орнос (1179 м).

Между масивите са оформени широки долини, в които текат реките Гиолирос, Апоселемис, Анаподанс и Кутсулидис. Реките на острова са къси и пълноводни. Климатът е средиземноморски със значителни валежи и високи температури, мека зима и топло лято. Възможни са климатични аномалии, като тази през февруари 2004 г., когато целият остров е скован от невиждан студ и покрит със сняг.

Остров Крит от древни времена е известен по цял свят със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още „течното зелено злато на оостров Крит“. Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво - неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие. В онези далечни времена зехтинът е продукт от първа необходимост и не е случайно, че днешните гърци могат да се похвалят с най-ниско ниво на сърдечно-съдови заболявания.

Крит е родина на известния художник Ел Греко - виден испански ренесансов художник, на поета Одисеас Елитис и на писателя Никос Казандзакис. Характерно за стила на Ел Греко е неговото верую, че цветът има по-голямо значение от формата, както и светлината, и че драматизмът е по-важен от описанието. Стилът му оказва голямо влияние върху художници като Дьолакроа, Клод Моне и Сезан. Никос Казандзакис - поет, драматург, мислител. Приеман е за най-важния гръцки писател и философ на ХХ век, той получава световна известност след филмирането на романа му "Алексис Зорбас" под името "Зорба гъркът" през 1964 г. с Антъни Куин в главната роля. Одисеас Елитис - псевдоним на Одисеас Алепуделис, поет, преводач и арт критик, получил Нобелова награда за литература през 1979 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във