Банкеръ Daily

Свят

Остров Крит е известен със своя вкусен и лековит зехтин

Пристанището на най-големия град - Ираклион, който е и столицата.

Лятото прави опити да завладее нашите дни. Колкото и да е неясна ситуацията с ковид пандемията, все повече се замисляме и за почивка на море, а мислите ни често се насочват и към топлите гръцки острови.

Вярно е, че срокът на  ограничителните мерки за влизане в Гърция е удължен до 06.00 ч. на 31 май.  За българските граждани, влизащи в страната, както и гражданите на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, и за някои други страни, се изисква да представят: негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция,  или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, или уверение за преболедуване или с уверение за положителна диагноза (за коронавирус), но желанието за пътуване вече е по-силно.

А остров Крит - една от тринадесетте административни области на Гърция, е отлична дестинация. Той е най-големият гръцки остров с площ от  8336 кв. км, и петият по големина в Средиземно море. На него е най-южната точка на Гърция. Населението на острова е над 600 000 души.

Най-големият град е Ираклион, който е и столицата. Други важни градове на Крит са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиод Николаос и Йерапетра. Голям брой туристи посещават и дестинации като Кносос, Фестос, Гортина, също така венецианската крепост в Ретимно, планинското дефиле Самария и други забележителности.

Остров Крит има важно за Средиземноморието местоположение. Отдалечен е на 110 км от Европа, на 175 км от Азия и на 300 км от Африка.

Населяван от древни времена, той разполага с многообразни исторически и географски забележителности, поради което островът е известна туристическа   дестинация. Минойската цивилизация (2600-1400 пр. Хр.), зародила се и развила се на Крит, е считана за една от първите големи европейски цивилизации. Нейните паметници и днес могат да бъдат видени в археологическите обекти Кносос, Петрас, Русолакос, Фестос, Гортина и други места.

През Средновековието остров Крит е част от Венецианската република. Крепостни стени и сгради, построени по това време, днес са запазени в градовете Ираклион, Сития, Ханя, Ретимно.

От всички гръцки острови, той е най-близо до Северна Африка. Той е продълговат с дължина от изток на запад 260 км и ширина, която варира от 12 до 58 километра. Бреговете му са силно разчленени, като в тях са оформени дълбоки заливи – Кисанос, Ханя, Суда, Мирабелос на северното крайбрежие, а на южното е широкият и отворен към Средиземно море залив Месара. Полуостровите са дълбоко вдадени в морето – Родопос, Акротири, Сидерос.

Остров Крит има планински релеф с четири ясно оформени масива, което е допълнителен бонус за алпинистите. От запад на изток те са: Лефка Ори (връх Пахнес – 2453 м), Ида (тук е най-високата точка на острова - връх Иди или Псилорити – 2456 м), Дикти (2418 м) и Орнос (1179 м). Критските планини са част от Динарската планинска система, която започва от Словения и минава през цялата западна част на Балканския полуостров.

Климатът е средиземноморски със значителни валежи и високи температури, мека зима и топло лято. Възможни са климатични аномалии. 

Остров Крит от древни времена е известен по цял свят със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още „течното зелено злато на о. Крит“. Според археолози маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво – неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие. В онези далечни времена зехтинът е продукт от първа необходимост и не е случайно, че днешните гърци могат да се похвалят с най-ниско ниво на сърдечно–съдови заболявания.

Крит е родина на известния художник Ел Греко и на писателя Никос Казандзакис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във