Банкеръ Daily

Свят

Оставям Еврокомисията в добри ръце, спокоен е Жан-Клод Юнкер

Отиващият си председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че оставя Комисията в добри ръце, след като днес Европейският парламент утвърди новия й състав, под ръководството на Урсула фон дер Лайен, предадоха ТАСС.

"Председателят Юнкер пожелава на новия състав на ЕК всичко добро. Той вярва, че оставя Еврокомисията в добри ръце", каза на пресконференция в Брюксел говорителката на ЕК Мина Андреева, след гласуването на ЕП в Страсбург.

Междувременно Урсула фон дер Лайен изрази днес несъгласие с предложението правилата за разширяването на ЕС да бъдат променени в хода на подготовката за преговори за присъединяване със Скопие и Тирана.

Не трябва да сменяме коня насред пътя, каза тя на пресконференция, попитана за желанието на Франция да бъдат внесени промени в правилата, преди двете столици да получат дата за начало на преговорите с ЕС.

В наш стратегически интерес е Западните Балкани да бъдат възможно най-близо до нас. Скопие и Тирана наистина заслужават да започнат преговорите за присъединяване. Трябва да покажем на гражданите на Северна Македония и на Албания, че са важни за нас, посочи тя, макар в програмното си слово пред Европейския парламент днес да не спомена въпроса с разширяването.

Фон дер Лайен добави, че всички държави от ЕС трябва да имат принос в справянето с миграцията. По нейните думи НАТО и ЕС не са съперници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във