Банкеръ Daily

Свят

Остават фундаментални различия в преговорите между ЕС и Великобритания

Мишел Барние

Главният европейски преговарящ за Брексит Мишел Барние заяви днес, че все още има фундаментални различия в търговските преговори с Великобритания, но и двете страни силно желаят постигането на сделка.

"Времето е малко. Все още остават фундаментални различия, но ние продължаваме да работим усилено за постигане на споразумение", написа Барние в Туитър и допълни: "След дискусиите на техническо ниво този уикенд преговорите на британския колега Дейвид Фрост с нашия екип продължават днес онлайн".

Преговарящите възобновиха разговорите за формата на новите отношения между ЕС и Обединеното кралство след изтичането на преходния период след Брексит на 31 декември 2020 г. Както и през последните няколко седмици, фокусът на преговорите все още е насочен основно върху разделянето на квотите за риболов и осигуряването на лоялна конкуренция за компаниите, включително и чрез регулиране на държавните помощи, припомня БНР.

Срещите ще продължат онлайн, докато изтече карантината, наложена на Мишел Барние, съобщи говорител на Еврокомисията. Той поясни, че Барние следва правилата, наложени в Белгия, и седемдневната му карантина може да изтече в четвъртък. Това ще зависи от изследването, което Барние предстои да си направи след три дни, допълни той.

Друг източник, представител на ЕС, добави: "Различията по отношение на равнопоставените условия и риболов остават големи".

През уикенда британският вестник "Сън" съобщи, че преговарящите обмислят клауза, която да позволи предоговаряне на всяко ново споразумение за риболова след няколко години.

Трети дипломатически източник от ЕС, който също говори при условие за анонимност пред Ройтерс, потвърди, че се обсъжда подобна идея, но добави, че блокът настоява тя да се обвърже с цялостното търговско споразумение, което означава, че риболовните права могат да бъдат предоговорени само заедно с останалите търговски правила. "Трябва да поддържаме връзката между правилата за риболов и търговията, това се предлага в пакет", посочи този източник.

Представителят на ЕС заяви, че върху идеята на Великобритания за ежегодно предоговаряне на риболовните квоти е наложена забрана от 27-членния блок. Риболовът е особено чувствителен въпрос за Франция, напомня Ройтерс.

Френският представител в Европейската комисия Тиери Бретон каза през миналата седмица: "Не би трябвало да имаме клаузи за преразглеждане на споразумението за Брексит след една или две години, когато всичко може да се промени отново. Няма да позволим това се случи. Трябва да дадем на нашите предприемачи предсказуемост".

Междувременно премиерът на Ирландия Михол Мартин изрази днес надежда, че до края на седмицата могат да бъдат договорени "очертания" на сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз. Той обаче предупреди, че "предстои да разберем", посочвайки, че е забелязал признаци на напредък и от двата преговорни екипа.

В разговор с репортери на пристанището в Дъблин той предупреди бизнеса, че ще има "много съществена промяна", дори ако бъде сключена сделка преди края на преходния период. Той призова компаниите да "подготвят документацията си предварително" и заяви, че Брексит е "най-значимата фундаментална промяна в нашия икономическа история за последните 50 години".

Говорител на Европейската комисия заяви днес, че не е възможно преходният срок до пълното оттегляне на Великобритания от ЕС да бъде удължен след 31 декември тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във