Банкеръ Daily

Борис Джонсън:

Остава трудната част от постигането на сделка за Брексит

Британският министър-председател Борис Джонсън каза днес, че остава да се свърши трудната част от постигането на сделка за Брексит, и изрази предпазлив оптимизъм, че може да бъде постигнато споразумение, което да смекчи излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Работим невероятно усилено, за да има сделка. Остава да се свърши трудната част от постигането на сделка", заяви Джонсън на проява в Северна Англия.

Той трябва да разговаря в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние.

"Ще разговаряме за идеите, по които работим, и ще видим какво ще постигнем. Бих казал, че съм предпазлив оптимист", заяви Джонсън.

По време на речта си в Северна Англия той беше апострофиран от протестиращ човек, който поиска да знае защо премиерът не е в парламента, за да оправи бъркотията, която е създал.

Джонсън разгневи критиците си, като спря работата на парламента за пет седмици преди Брексит. Според правителството това е нормална част от процеса на започване на нова законодателна програма, но противниците на премиера го обвиняват, че се опитва да им попречи да проучат обстойно плановете му за излизане на Великобритания от ЕС.

"Защо не сте с тях в парламента, за да оправите бъркотията, която създадохте", провикна се мъжът, докато Джонсън произнасяше реч за даване на повече правомощия на северните градове.

"Много ще се радвам да се върна в парламента съвсем скоро", отвърна премиерът, опитвайки се да продължи речта си.

Не са представени никакви инициативи за възобновяване на преговорите около Брексит, разкри снощ председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

В изказване пред медиите след срещата си с главния преговарящ за Брексит от страна на ЕС Мишел Барние Сасоли подчерта, че Съюзът „иска инициативи за обсъждане, но такива няма“.

Той добави, че Лондон също така не е предложил „никакви алтернативи“ по въпроса за ирландската граница, като подчерта, че „не може да има споразумение без предпазна мярка“.

Изказването на Сасоли дойде след уверенията от Лондон, че е постигнат напредък в разговорите и са предложени нови идеи за митническо споразумение.

"Все още сме готови обективно да анализираме всички конкретни и юридически издържани предложения на Великобритания, но такива до този момент не са постъпили", заяви от своя страна Мишел Барние преди срещата със Сасоли и ръководителите на политическите групи в европарламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във