Банкеръ Daily

Свят

Оспорвана битка в щата Джорджия в частичните избори за Сенат

Предварителните резултати от частичните избори за Сенат в американския щат Джорджия показват изравнени сили на привържениците и оспоравана битка между кандидатите, съобщава ДПА.
В решаващи частични избори кандидатите на републиканците и демократите се съревновават за две места в Сената. А залогът е голям - резултатът ще определи кой ще контролира Горната камара на американския Конгрес.
За едното сенаторско място се борят досегашният сенатор от Републиканската партия Дейвид Пердю и кандидатът на демократите Джон Ософ. При преброени около 86% от бюлетините, Пердю води на Ософ с 51.3 срещу 48.7% от гласовете, информира Ройтерс.
В другия двубой сенаторката от Републиканската партия Кели Лофлър защитава мястотот си срещу демократа Рафаел Уорнок.
При преброени 85% от бюлетините Лофлър води на Уорнок с 50.9 срещу 49.1% от гласовете.

Изходът от това гласуване е решаващ за контрола върху Горната камара на Конгреса на САЩ. В момента републиканците имат 50 сенатори, а демократите - 48. Ако двете партии имат по равен брой места в Сената, то тогава решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ, демократката Камала Харис, която по конституция е председател на горната камара на Конгреса.
Демократите вече контролират Камарата на представителите. Избраният за президент Джо Байдън ще има много по-голяма свобода за действие, ако демократите спечелят и Сената.

На 6 януари двете камари на Конгреса на САЩ трябва да се съберат на съвместно заседание във Вашингтон, за да утвърдят победата на демократа Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември. Действащият президент Доналд Тръмп отказва да признае своето поражение, което обяснява с измами, и отново призова вицепрезидента Майк Пенс да откаже да утвърди победата на Байдън, както изисква протоколът.
Във Вашингтон е насрочен голям митинг в подкрепа на Тръмп. Привърженици на американския президент вече се събират в столицата.

 

Джорджия 

(Georgia) е с население от 10 214 860 жители и има обща площ от 153 909 км2. Известен е като „Прасковения щат“.

Столицата на щата е Атла̀нта (Atlanta) с население около половин милион човека. Градът е основан през 1837 г., като първите заселници са били земеделци, занаятчии и търговци. По време на Гражданската война Атланта играе важна роля, тъй като през града минавали четири железопътни линии. След дълги и продължителни битки със Севера, Атланта се предава на 2 септември 1864 г., като голяма част от сградите са напълно разрушени.

Градът постига бърз икономически растеж след Гражданската война и е възстановен напълно за 10 години.

Сега Атланта е основният метрополис в Югоизточните американски щати, тук са централите на CNN, Coca-Cola, United Parcel Dervice (UPS) и други. 

Атланта беше домакин на Летните олимпийски игри през 1996 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във