Банкеръ Daily

Свят

Основните елементи на сделка за Брексит са договорени, обяви Туск

Основните елементи на сделка за Брексит са договорени, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск и добави, че всичко би трябвало да стане ясно в следващите седем-осем часа, предаде ДПА.

"Главните основи на споразумението са готови. На теория бихме могли да приемем тази сделка с Великобритания утре и да избегнем хаоса и всички бедствия, свързани с неконтролирано и хаотично напускане", заяви Туск пред репортери.

По думите му "преговорите продължават" и "всичко върви в правилната посока".

"Снощи бях готов да се обзаложа, че сделката е готова и приета. Днес отново се появиха някои съмнения", каза той, имайки предвид сложната ситуация в британския парламент.

Премиерът Борис Джонсън ще поиска отлагане на Брексит, ако до 19 октомври не се постигне пробив по сделката за излизане на Великобритания от ЕС, заяви днес британският министър по Брексит Стивън Баркли.

Преди месец в британския парламент бе прокаран закон, който задължава Джонсън да поиска 3-месечно отлагане на Брексит, ако до 19 октомври не е постигната сделката. Джонсън е заявявал и че ще се съобрази със закона, и че няма да поиска отсрочка.

Баркли също заяви, че Великобритания е предала на ЕС предварителен текст за евентуално дългосрочно сътрудничество с блока.

Освен това той обеща, че новите предложения за Брексит, когато бъдат гласувани в парламента, ще бъдат по-приемливи в сравнение с по-ранните предложения на Тереза Мей, които бяха отхвърляни от Камарата на общините три пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във