Банкеръ Daily

Свят

Основателят на "Хуавей": Американското правителство подценява способностите ни

Жън Чжънфей

Временното облекчаване на търговските ограничения, наложени на "Хуавей Текнолъджис" от страна на Съединените щати, има малко значение за компанията, тъй като китайската фирма се е подготвила, заяви основателят на "Хуавей" - Жън Чжънфей, предаде БНР. Вчера американската корпорация Google съобщи, че спира бизнес сътрудничеството с китайския технологичен гигант, след като компанията беше включена в „черния списък“ на американското правителство. 

Главният изпълнителен директор Жън Чжънфей обяви, че 5G технологията на "Хуавей" няма да бъде засегната, и прогнозира, че никой друг няма да може да настигне компанията в тази област през следващите 2-3 години, като добави, че американското правителство подценява способностите им. Миналата седмица американското министерство на търговията постави "Хуавей" в черен списък, тъй като Вашингтон подозира, че под диктата на китайските власти технологичната компания шпионира клиентите си. Заради това решение вчера Google обяви, че спира част от бизнес отношенията си с "Хуавей", включително съвместната работа по Android, както и осигуряването на техническа поддръжка. Това означава, че новите устройства, които работят с Андроид, ще загубят достъп до популярни услуги, включително "Гугъл плей стор", "Джи мейл" и "Ю Тюб". 

Жън Чжънфей също така посочи, че "Хуавей" и "Гугъл" вече са започнали да обсъждат как да преодолеят американския "черен списък" от компании, в който през миналата седмица беше включен и китайският технологичен гигант.

Говорейки пред китайски медии, основателят на "Хуавей", отбеляза, че "Гугъл" е "силно отговорен" бизнес и че неговата компания води преговори с производителя на операционната система "Андроид" (Android) за възможно "създаване на план за реакция" относно мерките, предприетите от Министерството на търговията на САЩ.

Междувременно американското правителство каза, че временно ще облекчи ограниченията срещу "Хуавей" за да намали неудобството на клиентите им. Търговското министерство ще позволи на "Хуавей Текнолъджис" да купува американски стоки, за да поддържа съществуващите мрежи и да осигурява софтуерни актуализации на произведените досега телефони.

От своя страна вицепрезидентът на "Хуавей" Катрин Чен заяви в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", че китайският телекомуникационен гигант е уверен, че Европа ще решава независимо от САЩ и няма да налага забрана на компанията. "Не мислим, че това може да се случи в Европа ... вярвам, че те ще вземат решенията си самостоятелно", посочи г-жа Чен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във