Банкеръ Daily

Свят

Османи обяснява защо Скопие отхвърля френското предложение

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи изрази позиция, че гласуването в българския парламент днес ще блокира дългосрочно европейския процес на разширяване и ще парализира Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България.

В публикация във "Фейсбук" Османи обясни защо е отхвърлено предложението на френското председателство. Две думи стоят между успехът и неуспехът на Европейския съюз в региона, пише Буяр Османи и обяснява, че това са  - първата е протокол в преговорната рамка, а другата „отваряне” в параграф 6 от заключенията на Съвета.

Гласуване на резолюцията в българския парламент, в която се поставя акцент именно върху тези два въпроса, ще блокира дългосрочно европейския процес и успоредно с това ще парализира инструментите от договора за приятелство за дълъг период, пише още Буяр Османи.

Трябваше да откажем предложение за преговорна рамка в тази му форма именно заради частите от него, за които българската страна без никакви аргументи показа неразбиране, твърди външният министър.

На съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, Буяр Османи заяви, че първо Скопие трябва да види какво е гласувало българското Народно събрание и да види крайното предложение на френското председателство.

"Досега имахме работна версия, в която останаха някои недефинирани въпроси като въпросът за протокола, на който ние гледаме като на парадигма на историческите интерпретации. Мисля, че ако има политическа воля, може да се намерят решения в следващите няколко дни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във