Банкеръ Daily

Свят

Оскфордският университет започва изпитания на ваксината си върху деца

Изследователи от Оксфордсия университет започват нови изпитания, за да установят дали разработената от тях ваксина срещу Ковид-19, съвместно с компанията "Астра Зенека", е ефикасна върху деца и подрастващи, предаде ДПА.

Препаратът ще бъде тестван върху 300 доброволци на възраст мвежду 6 и 17 години. Андрю Полард, ръководител на изпитанията с оксфордската ваксина припомни, че повечето деца са сравнително рядко инфектирани от новия коронавирус. При все това е необходимо да се провери безопаснотта и имунната реакция спрямо ваксината от страна на децата и младите хора. Някои от тях ще имат полза от ваксинацията.

Първите тестове ще започнат този месец. Ще се започне с имунизирането на 240 деца, докато останалите ще получат контролно лекарство.

Ваксината се прилага на възрастни от седмици. Експерти педиатри считат, че Ковид-19 може да причини смърт и сериозни заболявания сред децата, но подобни случаи са рядкост. Досегашните проучвания установиха, че детската смъртност от патогена е значително по-ниска, в сравнение с тази от групата на възрастните .

Facebook logo
Бъдете с нас и във