Банкеръ Daily

Свят

Още три кораба със зърно тръгват от Украйна

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза снощи, че още три кораба със зърно ще напуснат днес украинските пристанища, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирайки Анадолската агенция.

"Отплаването на трите кораба е планирано благодарение на интензивната работа на Съвместния център за координация", каза министърът, без да уточнява пристанището, от което ще потеглят те.

Първият кораб с предназначено за износ украинско зърно, напуснал Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари, отплава в понеделник от пристанище Одеса.

Акар каза също, че празен кораб се очаква да замине за Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Говорител на администрацията на Одеска област каза в сряда, че турски кораб се очаква да пристигне утре в украинското пристанище Черноморск. По думите му това ще е товарният кораб "Оспри С", плаващ под либерийски флаг.

В изявлението на турския министър се казва още, че той е провел разговори с  министрите на отбраната и инфраструктурата на Украйна за обсъждане на ситуацията с износа на зърно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във