Банкеръ Daily

Свят

Още тегне заплаха от американски мита за европейските автомобили

Заплахата от американски мита за вноса на европейски автомобили продължава да витае, въпреки крехкото примирие между ЕС и САЩ в търговията. Това заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

"Няма да стане скоро, защото разследването от американска страна още не е приключило, но може и да се случи", заяви тя по време на среща министрите на търговията от ЕС в Инсбрук, съобщи БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в края на май да се проведе разследване за вноса на коли, за да се определи отражението му за американската национална сигурност - аргумент, определен като абсурден от търговските партньори на Вашингтон. Докладът трябва да бъде готов през февруари. През юни Тръмп заплаши да наложи мита от 20% за автомобили от Европейския съюз.

"Ако се появят мита, ние сме готови", предупреди Малмстрьом. Тя обясни, че Европейската комисия е подготвила списък с американски стоки, които да бъдат обложени с контрамита.

Брюксел още не е започнал дори предварителна работа по митническото споразумение за трансатлантическо търговско споразумение за промишлените стоки, което да предотврати митническа война със САЩ, заяви Малмстрьом.

На 26 юли Европейският съюз и Съединените щати обявиха примирие по тръговската война. Във Вашингтон Доналд Тръмп и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се договориха да спрат налагането на нови мита и да работят за елиминиране на търговските бариери. След разговорите, продължили над два часа, Тръмп и Юнкер обявиха нова фаза в трансатлантическите отношения. И двамата излязоха победители. Замразено е налагането на нови мита - от една страна Вашингтон заплашваше да въведе нови тарифи за европейски автомобили, а от друга - Брюксел подготвяше мита за американски стоки за 20 милиарда евро.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във