Банкеръ Daily

Свят

Още няма яснота дали ще има сделка с Великобритания

Настъпват решаващи дни в преговорите с Великобритания за търговско споразумение и днес не може да се каже дали ще завършат със споразумение. Това заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В този момент никоя страна не може да твърди, че ще бъде сключена сделка до края на преходния период на 31 декември, подчерта тя.

"Следващите дни ще бъдат решаващи. Европейският съюз е добре подготвен за сценарий без сделка", заяви Фон дер Лайен пред Европейския парламент. "С оставащо пред нас много малко време, ще направим всичко по силите си, за да постигнем споразумение. Готови сме да бъдем креативни", каза още тя.

Тя посочи, че има напредък по няколко въпроса, но в три области преговорите продължават усилено - за равнопоставеността на дружествата, за надзора по изпълнението на постигнатите договорености с Лондон и за риболова. По нейните думи все още се преговаря за правилата за държавната помощ, опазването на околната среда, данъчните политики. 

Ще направим всичко по силите си за постигане на споразумение, добави Фон дер Лайен. Тя допълни, че ЕС се стреми да постигне договореност, която няма да създаде заплаха за единния пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във