Банкеръ Daily

Свят

Още европейски държави спряха ваксинацията с "АстраЗенека"

Германия, Франция и Италия също се наредиха сред европейските страни, които прекратиха временно употребата на ваксината на "АстраЗенека" като превантивна мярка.

Същото стори и Канада, а Испания спря ваксинацията с препарата за минимум 15 дни. 

Германското правителство обяви, че решението е взето като предпазна мярка по съвет на института "Пол Ерлих", който отговаря за ваксините. Очаква се и заключението на Европейската агенция по лекарства. От института са препоръчали да бъдат проведени допълнителни изследвания на страничните ефекти от тази ваксина, преди евентуално да бъде продължено поставянето ѝ на населението. Причината са множеството сигнали за възможно причиняване на тромбоза на мозъчните вени.

По-малко от час по-късно същото обяви и френският президент Еманюел Макрон. Страната ще изчака оценката на Европейската агенция по лекарствата, която по думите му трябва, да бъде съобщена утре следобед. Това е предпазна мярка с надежда бързо да подновим ваксинирането след съобщението на ЕМА, добави той. "В този смисъл, спираме ваксинирането до утре следобед", каза Макрон.

Минути преди това италианският лекарствен регулатор AIFA обяви замразяване на ваксинирането с дозите на AstraZeneca. Мярката е предпазна и временна до решението на ЕМА, уточни "Ройтерс".

От Световната здравна организация коментираха, че няма доказателства случаите на тромбоза да са причинени от ваксината на "АстраЗенека". В свое изявление от СЗО обявиха, че разглеждат внимателно всички случаи, но "е важно ваксинационната кампания да продължи".

Според официалните данни към момента около 17 млн. души в ЕС и Великобритания са получили поне една доза от препарата на "АстраЗенека", като има сигнали за около 40 случая на получена впоследствие тромбоза.

Най-новият докладван смъртен случай на имунизиран с Оксфордската ваксина е от днес в Норвегия, където почина единият от тримата медицински служители, приети спешно в болница заради кървене, тромбове и ниско ниво на тромбоцитите. Информацията за смъртта беше потвърдена от норвежкия институт за обществено здраве, предадоха местните медии.

Днес българският министър на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че "в сряда или най-късно в четвъртък се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата във връзка с безопасността на ваксината на AstraZeneca. При положително становище за препарата, ще можем да възобновим прилагането му още в четвъртък". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във