Банкеръ Daily

Свят

Още четири кораба със зърно са отплавали от Украйна

Още четири кораба са напуснали украинските пристанища в рамките на споразумението за износ на зърно, подписано в Истанбул на 22 юли, съобщи днес турското министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция. Два кораба са отплавали от украинското пристанище Черноморск, а другите - от пристанищата Одеса и Южни, съобщи министерството в Туитър. Според информацията един кораб, идващ от Украйна, и пет други, отиващи за Украйна, също ще бъдат инспектирани в северната част на Истанбул.

Миналия месец Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища Южни, Черноморск и Одеса, който беше спрян поради инвазията на Русия в Украйна. В Истанбул беше създаден съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да контролира доставките.

Турският министърът на отбраната Хулуси Акар заяви в събота, че след сключването на споразумението са отплавали 51 кораба, като 27 от тях са тръгнали от Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във