Банкеръ Daily

Свят

Още 3 седмици локдаун с вечерен час в Нидерландия

Марк Рюте

Нидерландия увеличи ограничителните противоепидемични мерки с три седмици до края на април. Това обяви премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

„Растящите заболеваемост и хоспитализации означават, че в краткосрочен план не може да има никакво отхлабване на ограниченията. Броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения се увеличава. Третата вълна започва да става видима. Затова срокът на сегашните мерки се продължава“, каза Рюте и подчерта, че няма и друг избор освен препоръката към хората да не пътуват в чужбина да бъде продължена до 15 май.

Въвеждането на 23 януари на първия след Втората световна война вечерен час в Нидерландия предизвика размирици, продължили с дни. Рюте заяви, че макар и срокът му да се продължава, от 31 март той ще започва с час по-късно в 22:00 ч и ще продължава до 04:30 ч. В същото време баровете и ресторантите са затворени от пет месеца, а повечето магазини разполагат с доста ограничени възможности да приемат клиенти. Всички  масови прояви са забранени. 

В последните дни броят на новозаразените се е увеличил с 16 процента и е достигнал над 46 000, най-високия темп от средата на януари, съобщи Националният институт по обществено здраве. Така Нидерландия се присъединява към Франция и Германия в затягането и продължаването на социалните ограничения през последните дни.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във