Банкеръ Daily

Свят

Още 20 хил. безплатни билета за 18-годишните пътешественици из Европа

Европейската комисия обяви поредната кампания по кандидатстване за безплатно пътуване из Европа чрез инициативата "DiscoverEU" ("Опознай ЕС").

В рамките на този кръг ще бъдат избрани още 20 000 младежи, които са навършили 18 години към 31 декември тази година. Заявления могат да се подават от 7 до 28 ноември на Европейския младежки портал.

Избраните ще получат карти за пътуване в рамките на Европейския съюз между 1 април и 31 октомври 2020 г. за срок до един месец. Кандидатите посочват дали желаят да пътуват сами или в група от максимум пет души. Резултатите от подбора ще бъдат оповестени между 8 и 23 януари следващата година.

Младежите, които са получили карта за пътуване от DiscoverEU в последния кръг на кандидатстване през май тази година, не могат да кандидатстват отново.

Участниците по правило пътуват с влак. Европейските влакове минават покрай постоянно менящ се пейзаж от градчета и селца, планини и равнини и са идеален начин за насърчаване на опознаването и по-доброто разбиране на Европа.

Въпреки това, за да се гарантира достъп до всички кътчета на Европа, ще бъдат достъпни и други видове транспорт, като например автобуси или фериботи.

В изключителни случаи ще се разглежда възможността за пътуване със самолет за младежите, живеещи:


  • в деветте най-отдалечени региона (т.е. Гваделупа, Френска Гвиана, Мартиника, Реюнион, Майот, Сен Мартен, Мадейра, Азорските острови и Канарските острови);

  • в страните/регионите, които не са достъпни с гореспоменатите видове транспорт (влак, ферибот и автобус);

  • на място, от което трябва да пътуват повече от 18 часа по суша или по море, преди да прекосят границата на страната на отпътуване.

Само едно двупосочно пътуване може бъде със самолет. След това младежите трябва да пътуват с влак или друг вид транспорт (с изключение на частни автомобили и автобуси под наем).

Могат да бъдат посетени до две държави от ЕС, като лимитът на билетите е 258 евро.

Поради огромния интерес към "DiscoverEU" и опита, който той предлага на млади хора от целия ЕС, Европейската комисия предложи 700 милиона евро за инициативата по линия на бъдещата програма "Еразъм" в следващия дългосрочен бюджет на ЕС след 2020 година. Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1.5 милиона осемнадесетгодишни младежи ще могат да пътуват между 2021 и 2027 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във