Банкеръ Daily

Свят

Осем убити при стрелба в салони за масажи в Джорджия

Осем души бяха убити, а двама ранени при стрелба вчера в три салона за масажи в американския щат Джорджия. Нападенията бяха извършени северно и североизточно от Атланта, предадоха световните агенции. Шест от жертвите са жени от азиатски произход.

По случая е задържан заподозрян, идентифициран като 21-годишния Робърт Арън Лонг. Той бе заловен след дълго преследване, на над 240 километра южно от Атланта.

Първото нападение бе извършено в 17 ч. местно време. В салон за масаж на 50 километра от Атланта бяха застреляни четирима души. Двама души също така бяха ранени. Последваха две нови стрелби в други два салона за масаж в района на Атланта, като при тези нови нападения жертвите бяха общо четири.

Засега властите не могат да се произнесат категорично дали атаките са с расистки мотив.

В реч миналия четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън осъди насилието срещу американците от азиатски произход и каза, че те са "атакувани, тормозени, упреквани и използвани като изкупителни жертви". Престъпленията срещу хора от азиатската общност в САЩ се увеличиха трикратно, като от 49 през 2019 г. станаха 122 миналата година, според данни на базирания в Сан Бернардино в Калифорния Център за изследване на омразата и екстремизма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във