Банкеръ Daily

Даунинг стрийт:

Осем милиона в болница е "най-лошият сценарий"

Говорителят на Борис Джонсън заяви в понеделник, че изтеклият документ от Департамента по обществено здраве в Англия, в който се казва, че осем милиона души могат да бъдат хоспитализирани заради коронавируса, е "основателно най-лошият сценарий", но "това не е, което очакваме да се случи".

Според този документ четирима от петима британци могат да се заразят с коронавирус и почти осем милиона души могат да постъпят в болниците.

През миналата седмица говорителят на Джонсън каза, че планът на страната за справяне с пандемията от коронавирус се основава на научни и медицински съвети и зависи от отделните компании да изберат да предприемат подходящите според тях стъпки.

Той добави, че британският премиер Борис Джонсън ще обсъди по-късно днес най-новите развития на глобалните пазари и координирани действия с управителя на Банк ъф Ингланд Андрю Бейли и министъра на финансите Риши Сунак.

Епидемията от коронавируса във Великобритания може да продължи до пролетта на следващата година, като може да се наложи да бъдат хоспитализирани близо 8 милиона граждани на Обединеното кралство, съобщи по-рано британският "Гардиън". 

Вестникът се позова на материали, с които разполага, от секретен брифинг на правителствената изпълнителна агенция Пъблик хелт Ингланд, организиран за ръководството на Националната система за здравеопазване (NHS).

В документа се посочва, че се очаква до 80% от населението да бъде заразено с Ковид-19 в следващите 12 месеца, като за 15 на сто от заразените, или 7,9 млн. души, може да се наложи хоспитализация.

"Гардиън" отбелязва, че на този брифинг е било изложено сегашното виждане на правителството за това доколко сериозна може да се окаже инфекцията както за общественото здраве, така и за кадровия потенциал на критично важните системи, като NHS, полицията, противопожарната служба и транспорта.

Докладът е бил изготвен през последните дни и разглежда подготвеността на службите за спешна помощ и реакция. Одобрен е лично от шефа на правителствената медицинска служба д-р Сюзън Хопкинс, която ръководи оперативния щаб за борба с епидемията в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във