Банкеръ Daily

Свят

Организаторите допускат възможността фестивалът в Кан да се проведе през лятото

Провеждането на Международния кинофестивал в Кан е възможно да се случи през лятото, ако, разбира се, това позволява епидемичната обстановка. Това съобщиха организаторите на фестивала.

Те отбелязват, че фестивалът през тази година е планиран в неговите обичайни срокове - месец май, но "с възможност да се пренесе и в края на юни или юли". През 2020 година фестивалът беше отменен заради пандемията, и част от планираните за показване филми бяха гледани или в рамките на други, по-късно проведени фестивали, или в тематически панорами в кинотеатрите.

През 2020 година при строго спазване на противоепидемичните мерки бяха проведени Берлинския и Венецианския кинофестивали.

Както отбелязва представител на кинофестивала в Кан, "сега, макар и в началото на годината, не остава много време, за да се оцени ситуацията" и да се вземе решение. В идеалния случаи организаторите планират провеждането на кинофестивала в периода от 11 до 22 май.

По-рано и организаторите на Берлинския кинофестивал вече обявиха решението си за пренасрочването на събитието за март, като при това конкурсните прожекции ще бъдат онлайн, а гледането на филмите с публика ще бъде само през юни.

 

Кинофестивалът в Кан 

(Festival de Cannes, до 2002 година Festival international du film, Международен филмов фестивал) е един от най-престижните кинофоруми в света. 

Открит е на 1 септември 1939 г. с филма "Гърбушкото от Нотр Дам". Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция политикът и адвокат Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкова за провеждането на фестивала, но и за цялото човечество - Нацистка Германия напада Полша и избухва Втората световна война.

Възраждането на фестивала е през 1946 г., когато се провежда от 20 септември до 5 октомври. След това се организира всяка година през месец май с малки изключения. Фестивалът е посещаван от много кинозвезди и е популярен начин за кинопродуцентите да започнат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от цял свят. Той се провежда в специално построения за тази цел Фестивален и конгресен център на брега на Средиземно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във