Банкеръ Daily

Свят

Орбан: За Унгария ще е "самоубийство" обвързването с върховенството на закона с парите

Унгарският премиер Виктор Орбан призова Германия да не обвързва отпускането на средства от бюджета на Европейския съюз с придържането към върховенството на закона в блока и заяви, че да се иска от него да подкрепи подобно обвързване е равносилно на "самоубийство", предаде Ройтерс.

Миналата седмица Унгария и Полша наложиха вето на предложенията, които биха направили възможно страните, непокриващи стандартите на ЕС за върховенство на закона, да бъдат лишени от достъп до фондовете на блока от следващия му бюджет и от фонда за възстановяване от пандемията на стойност 750 млрд. евро.

В интервю за германския седмичник "Цайт" Орбан обвини Европейския парламент и Германия за обвързването на двата въпроса, макар че лидерите на страните от ЕС, включително Орбан, вече да са се съгласили на подобно обвързване на преговори през юли.

"ЕП се опита да обвърже двете неща със задна дата, заплашвайки да блокира бюджета и помощта за коронавируса, ако не бъдат обвързани с нов, неуточнен механизъм за върховенството на закона", каза унгарският премиер.

"Както виждаме, Германското председателство е решило да последва евродепутатите, отклонявайки се от взетото през юли решение", добави Орбан. Германия, която в момента председателства ЕС, задава дневния ред за срещите на европейските лидери.

Според Орбан обсъждането на механизъм за върховенството на закона трябва да бъде отложено за периода след приемането на бюджета на ЕС.

Унгарският премиер ще се срещне утре в Будапеща с полския си колега Матеуш Моравецки. Целта е да "координират позицията" на двете страни, които в конфликт с Брюксел по въпроса за бюджета на Европейския съюз, предаде Франс прес.

От пресслужбата на унгарския премиер потвърдиха срещата пред държавната информационна агенция МТИ.

Говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер каза, че основна тема на разговорите ще бъдат "водените в Европейския съюз преговори за бюджета".

Редовно критикувани от Европейската комисия, че подкопават демократичните ценности и върховенството на закона, Унгария и Полша наложиха миналата седмица вето на следващата бюджетна рамка на ЕС (2021-2027 г.) и на плана за възстановяване на европейската икономика от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус. Причината е предвиденият механизъм за спиране на средствата от европейските фондове за страни членки, които нарушават принципите на правовата държава.

Полша вижда в това "идеологическа борба" срещу нейните "ценности", а Унгария се опасява да не бъде санкционирана заради своята "антиимиграционна политика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във