Банкеръ Daily

Свят

Орбан се е ваксинирал срещу COVID с китайската Sinopharm

Унгарският премиер Виктор Орбан е ваксиниран срещу COVID-19 с ваксината от китайската лаборатория Sinopharm, след като Унгария стана първата държава от ЕС, одобрила използването й.

"Ваксиниран съм", се казва в съобщение, публикувано в неделя на официалната страница на Орбан във Facebook, придружено от снимки и видео, на които се вижда как му се инжектира доза от ваксината от здравен работник, държащ кутия Sinopharm.

Унгария започна да използва ваксината Sinopharm в сряда, след като вече даде спешно разрешение за употреба на руската ваксина Sputnik V, без да изчака зелена светлина от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Орбан, който открито критикува ЕС за процеса по одобряване и доставка на ваксини, определяйки го като твърде бавен, призова гражданите на Унгария да преодолеят резервите си към китайската ваксина, чиито заслуги бяха изтъкнати от медии, близки до правителството.

Близо половин милион унгарци са получили поне една доза, главно от ваксината Pfizer / BioNTech, но пристигането на китайските партиди трябва да даде възможност за бързо ускоряване на програмата за ваксинация в страната, съобщава Euronews.

"Без китайската и руската ваксини щяхме да имаме големи проблеми," каза Oрбан миналия петък.

В проучванията за предпочитания сред петте ваксини, използвани в момента в Унгария, Sinopharm се нарежда на последно място след три ваксини, разработени на Запад и валидирани от EMA - ваксините Pfizer / BioNTech, Moderna и AstraZeneca, както и руския Sputnik V.

Facebook logo
Бъдете с нас и във