Банкеръ Daily

Свят

Орбан преговаря за зенитно-ракетни комплекси от САЩ

Унгария може да купи американски зенитно-ракетни комплекси от САЩ. Причината е необходимостта от усилване на противовъздушната отбрана на важни инфраструктурни обекти в Унгария.Това обяви Виктор Орбан, който се срещна с американския президент Доналд Тръмп на 13 май. 

В началото на април унгарският министърът на външните работи Петер Сийярто и заместник-министърът на отбраната Джон Съливан подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Текстът му все още не е публикуван. Междувременно Унгария планува модернизация на въоръжените си сили и иска да купи американски оръжия, сред които система за противоракетна отбрана.

„САЩ смятат, че сътрудничеството в областта на отбраната е много важно, затова подписаното споразумение може да затопли отношенията между двете страни.”–казва политологът Андреас Раш–„На първо място за Тръмп е транзакционната  дипломация, затова  и унгарските покупки на оръжие ще повлияят положително върху двустранните отношения.  Въпреки това проблемите с върховенството на закона в Унгария и рестриктивни мерки срещу американски университети остават”.

Виктор Орбан чу от устата на американския президент доста похвални думи. Тръмп обяви, че за него е "голяма чест" да приеме Орбан, който вършел "изключително добра работа" и гарантирал сигурността на своята страна, поради което бил "уважаван навсякъде в Европа". "И Вие, също като мен, сте малко оспорвана личност, но това си е окей", каза Тръмп.

Унгарският премиер също така е поискал от Тръмп да помогне за задействане на добива на природен газ в румънската част на Черно море, който ще се извършва с американско участие, за да се създаде алтернатива на руския природен газ.

На срещата между Тръмп и Орбан са били обсъдени и сътрудничеството в НАТО, неконтролираната миграция и противопоставянето на търговското влияние на Китай, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Виктор Орбан е първият премиер на страна от Европейския съюз (ЕС), който публично подкрепи кандидатурата за президент на Тръмп. Когато американският милиардер бе избран през ноември 2016г., Орбан написа: „Моите поздравления! Това е страхотна новина! Демокрацията все още е жива!”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във