Банкеръ Daily

Свят

Орбан отложи отварянето на гимназиите след съпротива на медици

Унгария ще отвори средните училища на 10 май - с три седмици по-късно от първоначално планираното, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс. 

Страната започна постепенно отваряне на магазините и сектора на услугите, след като ваксинира една четвърт от своите жители - стъпка, която предвид претовареността на болниците с пациенти с COVID-19, Унгарската медицинска камара нарече "преждевременна". Съпротива дойде и от страна на учители и ученици. 

Решен да избегне още една година на рецесия на фона на предстоящите догодина избори, унгарският премиер отваря икономиката след ускоряването на ваксинационната кампания, отбелязва Ройтерс. 

Пред държавното радио премиерът Орбан каза още, че очаква 3,5 милиона души от 10-милионното население на страната да получат поне първа доза ваксина срещу COVID-19 до 19 април, което ще позволи разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса да продължи. 

Унгария е внесла най-голям брой ваксини на глава от населението в Европейския съюз, като е единствената страна от Общността, която използва руски и китайски ваксини. 

Днес унгарските здравни власти съобщиха за над 7300 нови заразени и 285 починали през последното денонощие. Потвърдените случаи на коронавирус в страната с население от около 9,8 милиона души са близо 706 хиляди. Броят на починалите гони 23 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във