Банкеръ Daily

Свят

Орбан определи Тръмп като "икона" на движението за национален суверенитет

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който е националист консерватор, приветства снощи антиглобалистката реч на президента на САЩ Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН и го нарече "икона" на движението за национален суверенитет, предаде Франс прес.

Американският президент все повече се превръща в  "явление, икона, в нещо, което е повече от него самия", каза  Орбан по унгарското обществено радио. Той посочи, че през последните десетилетия САЩ са се заели с мисията да направят света по-добър, което всъщност е било в разрез с техните интереси.

При управлението на предишните американски президенти и особено по времето на Барак Обама, "САЩ смятаха, че знаят кое е добро, морално, справедливо и какъв трябва да бъде светът", посочи Орбан. Но всъщност искаха да наложат волята си на целия свят, включително на Унгария, заяви министър-председателят, който е почитател на "нелибералния" обществен модел на руския президент Владимир Путин, отбелязва Франс прес. 

Тръмп обяви край на тази политика и Унгария вече няма нужда да се "защитава" срещу опитите за американско влияние, заключи Орбан.

Премиерът на Унгария беше сред първите държавници, поздравили Тръмп за победата му на президентските избори преди две години. Преди това той беше критикуван от тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън за атаките му  срещу свободата на словото, съдебната власт и гражданското общество. "Не мога да ви опиша какво изтърпях заради г-жа Клинтън", заяви днес Орбан.

Становището на Орбан, чиято страна се присъедини към ЕС през 2004 г., се различава от това на повечето европейски държави, които се отнасят враждебно към изолационисткия и непредвидим завой в американската политика, наложен от президента Тръмп, посочва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във