Банкеръ Daily

Свят

Орбан обвини Еврокомисията в хулиганство

Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като "легализирано хулиганство“ откриването на правна процедура на Европейската комисия срещу Будапеща заради приетия закон, който забранява популяризирането на нетрадиционни сексуални отношения в училищата, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия започна на 15 юли  процедура за наказания срещу Унгария и Полша заради нарушаване на евродоговорите. Наскоро в Унгария беше приет закон, който забранява на подрастващите да се информират за хомосексуалността. Унгария забранява представянето на хомо- и транссексуалността за нещо нормално, а Полша обяви  тъй наречените "зони, свободни от ЛГБТИ".

"Това е легализирано хулиганство.  Позицията на Европейската комисия е срамна“, коментира премиерът по повод решението на ЕК да поиска преразглеждане на унгарския закон, който забранява използването на литература и материали за насърчаване на хомосексуалните отношения в училищата и други институции за непълнолетни.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен  предупреди Унгария в началото на месеца да се откаже от своя спорен закон за ЛБГТИ, защото Брюксел ще окаже натиск за намаляване на еврофондовете за Будапеща.

Фон дер Лайен нарече закона "позорен" и заплаши с юридически стъпки, ако правителството не промени своя акт. Унгарският премиер Виктор Орбан отказа да изтегли спорния закон и на свой ред обвини ЕС в "безпрецедентна кампания" срещу страната му.

Става въпрос за закон, озаглавен “Закон за борба с педофилията“, който първоначално целеше да въведе по-сурови наказания за малтретиране на деца. Окончателният му вариант обаче съдържа поправки, които според критиците свързват педофилията с хомосексуалността и като цяло заклеймяват подкрепата за ЛБГТИ общността.

Евродепутатите  настоятелно призоваха Еврокомисията да използва новите си правомощия за блокира парични средства за възстановяване, предназначени за Унгария.

Унгария и Полша разполагат с два месеца, за да реагират на писмото на Комисията. В противен случай ЕК ще стартира процедурата, която може да стигне и до Европейския съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във