Банкеръ Daily

Свят

Орбан настоява Брюксел да се откаже от "кошмарите" за Съединени европейски щати

Европейският съюз трябва да се откаже от "измамните кошмари" за Съединени европейски щати. За това настоя премиерът на Унгария Виктор Орбан, обещавайки да защити християнските ценности на страната си и да се бори срещу квотите за заселване на мигранти, предлагани от Брюксел, съобщава "Ройтерс".

Орбан спечели трети пореден 4-годишен мандат през миналия месец и вече е най-дългогодишният премиер в посткомунистическата история на Унгария.

През голяма част от управлението си той е в остър конфликт с ЕС и западните му членки, но в Унгария посланията му се приемат много добре от избирателите.   

В речта си, последвала утвърждаването му като министър-председател, Виктор Орбан обеща да изгради "християнска демокрация" в страната.  

Той увери, че стимулира растежа и конкурентоспособността и ще обърне отрицателните тенденции в демографията. "Ще се противопоставим на задължителните квоти за заселване на мигранти... и ще се бори за защита на границите", зарече се Орбан.

Той не пропусна да разкритикува Брюксел: "ЕС трябва да се откаже от измамните кошмари за Съединени европейски щати; ЕС трябва да се завърне в реалността. Като първа стъпка трябва да промени мисленето си за миграцията", настоя унгарският премиер.

Орбан даде да се разбере, че според него епохата на либералната демокрация е приключила.

"Заменихме провалилата се либерална демокрация с християнска демокрация от 21 век, която гарантира свободата и сигурността на хората", коментира той пред парламента. Той е на власт от 2010 г.

"Тя подкрепя традиционния семеен модел на един мъж и една жена, потиска антисемитизма и дава шанс за растеж", допълни Орбан, който управлява от 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във