Банкеръ Daily

Свят

Орбан, Моравецки и Салвини "ще правят Европа отново велика"

Премиерите на Полша и Унгария Матеуш Моравецки и Виктор Орбан и лидерът на италианската партия "Северна лига" на среща в Будапеща. Снимка: Кристиан Май/Кабинет на министър-председателя на Полша

Унгарският премиер Виктор Орбан, полският му колега Матеуш Моравецки и лидерът на италианската партия "Северна лига" Матео Салвини обявиха, че създават нов политически алианс. Те се заканиха "да направят Европа отново велика", като върнат традиционните ценности, основани на семейството и религията. Лидерът на Европейската народна партия Доналд Туск обаче нарече новото обединение "пропутински блок". 

 

Премиерите на Унгария и Полша, както и италианският популист Матео Салвини се срещнаха на 1 април в Будапеща. Сгледата се състоя малко, след като управляващата партия в Унгария - "Фидес", напусна Европейската народна партия. Орбан обеща да си намери съюзници за разместване на силите в Европейския парламент и

логично се насочи

към партията “Право и справедливост“ на Моравецки и антимигрантската и евроскептична партия на Салвини.

“Ще създадем  нова платформа. Тя ще даде на гражданите, вярващи в традиционна Европа, представителството, което заслужават. Необходимо ни е европейско възраждане“, каза Орбан преди срещата със своите съмишленици. 

Тримата партийни лидери са се разбрали да работят активно за реализиране на идеята, затова ще се срещнат през май или в Рим, или във Варшава. Датата и мястото  ще зависят от развитието на  пандемията. Те подчертаха, че няма да са сами в това начинание и че ще поканят и други десни партии. 

Салвини обяви началото на “път, който започва днес и който ще продължи на няколко етапа в различни европейски столици, като разшири групата“. Моравецки пък обясни, че планът е алиансът да представлява “широк спектър от мнения и хора“. Той обаче  подчерта, че при тях място ще намерят само парии, които са убедени, че европейската интеграция трябва да зачита националния суверенитет, семейството, християнството и традиционните ценности.

Засега тримата не планират

създаване на нова група в ЕП,

а ще използват 64-те места, които техните партии заемат заедно (28 от Лигата, 24 от управляващата „Право и справедливост“ в Полша и 12 от „Фидес“). Просто не отговарят на изискванията за нова група - най-малко 25-има членове от 7 различни държави. Те имат право да се съберат във вече съществуваща група и така - превръщайки се в нещо като кукувица - да реализират идеите си, но и това е сериозен препъникамък: “Право и справедливост” на Моравецки е в групата на Европейските консерватори и реформисти, а "Северна лига"  е в "Идентичност и демокрация" заедно с крайнодясната партия "Национален фронт" на французойката Марин льо Пен и "Алтернатива за Герамния". 

По този повод Моравецки намекна, че е най-добре  “Лига” и “Фидес” да се присъединят към групата на реформистите и те да станат втората по големина и влияние сила в Европейския парламент след Европейската народна партия. 

Политологът от университета в Бирмингам Даниеле Албертаци смята, че не е нереалистично трите партии успеят да формират обща група в Европейския парламент, защото има достатъчно силни практически и финансови стимули за това. Интересът очевидно е налице, остава обаче 

липсата на идеологическа сплотеност

между десните сили по някои въпроси. Такива са отношението към европейските институции, миграцията, отношението към Русия. Не случайно предишни опити за обединяване на националистически и крайнодесни политически сили в Европейския парламент завършиха с неуспех. 

Например групите на консерваторите и реформистите и "Идентичност и демокрация" се различават най-много по отношение на отношението си към Кремъл. Марин Льо Пен смята, че без Русия не може да бъде разрешен нито един световен проблем, затова трябва да е най-близък съюзник на ЕС. Орбан също смята, че Русия е приятелска страна и най-добре да поддържа близки приятелски и търговски връзки с нея. Тази позиция обаче въобще не се харесва на Салвини и Моравецки. 

Варшава е един от

най-яростните критици на Москва в блока.

А Будапеща предпочита да следва по-помирителен подход, нещо, което "Лига" на Салвини също защитава. Унгарското правителство закупи хиляди дози от "Спутник V", руската антикоронавирусна ваксина, която според критиците Москва използва като пропаганден инструмент. 

От друга страна Орбан и Моравицки ги сплотява критичното отношение към Брюксел. Те оглавяват десни правителства, чието законодателство често е критикувано от Комисията и Парламента заради погазването на принципите на правовата държава. През март Европейската комисия даде Полша на съд заради независимостта на полските съдии.

Позицията на Салвини е по-сложна. Партията му "Лига" е една от няколкото, подкрепящи новото коалиционно правителство на премиера Марио Драги, признат привърженик на ЕС и технократ. Партията има и три министерски позиции, но

Салвини не влезе в правителството.

Откакто Драги дойде на власт, той, който беше яростен евроскептик, смени тона и сега насърчава към благо отношение към евроинституциите. 

Въпреки тези различия, едва ли това ще бъде спънка към новия съюз. Има обаче и скептици.  Анализаторът на "Votewatch Europe" Дору Франтеску смята, че най-трудно ще бъде трудно да се убеди "Северна лига" на Салвини да се присъедини към този нов блок в Европейския парламент.

"По-лесно бихме могли да видим как партията на Орбан обединява усилията си с партията на Моравецки, тъй като те се съгласуват по много въпроси, с изключение, може би, отношенията с Русия. "Лига" обаче е малко по-трудна за приспособяване, както поради някои различия по отношение на икономиката, така и защото е  много по-многобройна и те ще трябва да споделят много власт с не", коментира анализаторът.


Веднага след срещата в Будапеща на 1 април, лидерът на ЕНП, полякът Доналд Туск, написа  в Туитър: "Русия мобилизира своите военно сили около границата с Украйна. В Будапеща Моравецки организира с Орбан и Салвини пропутински политически блок. Това не е първоаприлска шега!”


Facebook logo
Бъдете с нас и във