Банкеръ Daily

Свят

Орбан и Шидло: ЕС не може да шантажира вишеградци

Соботка, Орбан, Шидло и Фицо

Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - разкритикуваха "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес.

На среща във Варшава премиерите на четирите страни, които отхвърлят задължителните квоти за разпределяне на мигрантите в ЕС, изразиха твърдо несъгласие да обвържат разпределянето на средствата по европейските фондове с присъединяването към общата европейска миграционна политика.

"Идеята за свързване на тези фондове, които ни се полагат от ЕС, с миграционната политика е лоша. Ние от Вишеградската група не можем да се оставим да ни сплашват", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на обща пресконференция с Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

"Вишеградската група, включително Полша, няма да приеме никога този шантаж, нито да й се диктуват условия. Ние казваме ясно, че миграционната политика, следвана досега от ЕС, е неефикасна и трябва да си извлечем поука от това", каза полската министър-председателка Шидло.

Орбан похвали мерките, предприети от неговата страна, за да се спре миграционния поток - огради по границата със Сърбия и спорен закон, влязъл в действие днес, който предвижда системно задържане на мигранти.

"Унгария вече е в състояние да реагира дори и ако споразумението между ЕС и Турция спре да действа. Ние сме способни да спрем всяка имиграционна вълна на сръбско-унгарската граница", каза Орбан.

Той допълни, че Унгария защитава по този начин и други европейски страни. "Австрийците и германците могат да спят спокойно", каза премиерът.

ЕС планира да разпредели около 160 000 мигранти сред страните членки, за да облекчи миграционното бреме, тегнещо над Гърция и Италия, припомня Асошиейтед прес.

Неотдавна Брюксел предупреди, че за онези, които не се съобразят с този план, ще има финансови последици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във