Банкеръ Daily

Свят

Орбан: ЕС вече е пленник на чиновниците в Брюксел

Орбан, който може да има реална опозиция на вота за първи път от десетилетие, заяви, че рязкото възстановяване на икономиката от пандемията осигурява средства в бюджета за мерките.

Европейският съюз се е превърнал в пленник на брюкселския елит. Инициативите на ръководните органи на общността, насочени към постигане на максимална централизация, не работят. Така например еврозоната не работи ефективно. Миграцията пък е проблемна област, по която държавите-членки на организацията са разработили коренно различни възгледи. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за чешко издание.

Според него ЕС трябва да очаква нова вълна от нелегална миграция, на която вече се противопоставя Унгария, но получава „нож в гърба“ от Брюксел за усилията си да гарантира безопасността на общността. 

„Американците имаха правото да кажат кога ще приключи военната мисия в Афганистан. Ние се приспособихме към това. Но е погрешно хаосът, който те оставиха да се отразява на нас. Броят на мигрантите от Афганистан по южните граници на Унгария вече се увеличава. Истинската голяма миграционна вълна ще дойде по-късно. Трябва да противодействаме на това и Унгария е готова. Тъжно е, че както през 2015 г., по време на първата миграционна вълна към ЕС, Брюксел ни забива нож в гърба. Докато ние защитаваме европейските граници, ръководните органи на блока, не ни помагат и дори забавят изплащането на средства от фондовете на ЕС, предназначени за нас“, каза Орбан.

Той подчерта, че ЕС преминава през труден период. "Навлизаме в ера на епидемия и миграция. Нуждаем се от силни лидери и солидарност. Има смисъл да държим барута сух“, каза унгарският премиер. Също така, според Орбан, провежданата от „брюкселския елит“ политика спрямо Русия и Китай противоречи на интересите на ЕС.

В края на септември Орбан обяви, че унгарското правителство ще възстанови 1,7 млрд. евро данък върху доходите на семействата в началото на 2022 г., а също така планира голямо увеличение на минималната работна заплата.

Орбан, който може да има реална опозиция на вота за първи път от десетилетие, заяви, че рязкото възстановяване на икономиката от пандемията осигурява средства в бюджета за мерките.

Унгария събра около 4,4 милиарда евро на международните пазари преди около месец в изненадващо емитиране на облигации, за да покрие нарастващите разходи и вероятно забавяне на пристигането на парите на Европейския съюз по плана за възстановяване. Причината е спор между Брюксел и Будапеща заради правата на гейовете и свободата на медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във