Банкеръ Daily

Свят

Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да спират миграцията

Унгарският премиер Виктор Орбан посети Италия и проведе среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, която бе почти изцяло посветена на миграционната политика на Европейския съюз. 

"ЕС се нуждае от нова Европейска комисия и нов парламент, които да се обявят в защита на границите и за спиране на миграцията", заяви Орбан след разговорите в Милано. 

Министър-председателят на Унгария похвали Салвини, изтъквайки, че той станал първият ръководител от страна от Средиземноморието, доказал, че "миграцията може да бъде спряна по море". Орбан посочи също така, че сигурността на Европа зависи от успеха на Матео Салвини.

Италианският вицепремиер на свой ред призова Франция да прояви повече "солидарност и чувство" по отношение на миграцията и да прекрати политиката си да спира мигрантите, които искат да влязат на френска територия през граничния пункт Вентимиля.

"Макрон е първият, който трябва да прояви солидарност и чувство, отваряйки наново границата при Вентимиля", отбеляза Салвини. 

Италианският вътрешен министър добави, че Берлин и Рим постигат напредък към сключване на споразумение, съгласно което Германия ще може да върне някои мигранти в Италия. Но по думите на Салвини сделката ще бъде сключена, само при положение че Италия няма да приема повече бежанци, отколкото те са наброявали преди това на нейната територия.

Преди срещата в Милано Орбан нарече Салвини "моя герой", а френския президент Еманюел Макрон определи като основния си противник в Европа, предаде Франс прес.

"Сега в Европа има два лагера и начело на единия от тях е Макрон. Той е начело на политически сили, подкрепящи имиграцията. А от другата страна сме ние, които искаме да спрем нелегалната имиграция.", обясни Виктор Орбан на съвместния брифинг.

Той не даде еднозначен отговор на въпроса дали неговата партия ФИДЕС ще напусне ЕНП. Унгарският премиер поиска ЕНП да "застане на наша страна и на страната на народите в Европа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във